08.01.2015 | 10:00
Събудиха Янакиева след операция като на Мадона
Зам.-шефката на парламента е във ВМА заради спукана аневризма

Събудиха приетата по спешност във Военномедицинска болница зам.-шефка на Народното събрание Росица Янакиева. Тя беше оставена под анестезия след претърпяна операция – емболизация на аневризма. Това съобщиха съобщиха от ВМА.

Янакиева се възстановява добре и се очаква до няколко дни да бъде изведена от реанимация. През нощта тя е била на апаратно дишане, а самата манипулация е извършена снощи.

Вчера тръгна новината, че бившата кметица на Перник е с тежък инсулт. Но бързо беше уточнено – дори и от съпартиеца й в АБВ Румен Петков, че проблемът е друг.

След направените изследвания във ВМА е установена спукана аневризма на кръвоносен съд, който е тръгнал към мозък. Янакиева беше оперирана, а медиците успокоили притеснените близки, че безкръвната интервенция е успешна и в сряда Янакиева ще бъде събудена.

Зам.-председателят на парламента е постъпила по спешност във ВМА рано сутринта във вторник. Това пък съобщи шефът на пресцентъра на НС Христо Краевски.

„Веднага след постъпването й председателят на Народното събрание Цецка Цачева е била информирана за това от директора на болницата. От тогава тя е в непрекъснат контакт с него и той я е уверил, че за Янакиева са предприети всички необходими грижи“, посочи Краевски.

От ВМА до днес по обяд отказваха информация, като явно се изчакваше как ще се развие състоянието на депутатката.

Съпартийци на Янакиева от АБВ коментираха, че проблемът е аневризма, като Янакиева е почувствала неразположение още предната вечер – в понеделник, и сама потърсила медицинска помощ по-късно.

Пернишката екскметица от години страда от високо кръвно. Досега не е получавала сериозни усложнения и лечението й е било медикаментозно.

След постъпването на Янакиева в болницата, лекарите са взели решение да направят безкръвна операция. За щастие става дума за повърхностен аневризъм, който не е стигнал вътре в мозъка. Медиците са наблюдавали състоянието на депутатката и са решили, че е нужна оперативна намеса. Оказва се, че Росица Янакиева е имала от дете подобен аневризъм.

24-те часа след операцият вчера са много важни за състоянието на Янакиева. Усложнение може да настъпи, ако се получи спазъм.

Операцията на аневризма пък става чрез сложен метод, който на непрофесионален език медиците наричат „запълване с перли“. Подобна безкръвна операция е била направена преди време успешно и на звездата Мадона.

У нас само д-р Мирослав Лилов от Военномедицинска академия прави подобни операции, пише zapernik.com. Преди години той спасил родилка от Варна, за която тогавашният шеф на болницата и настоящ председател на здравната комисия в парламента ген. Стоян Тонев изпрати самолет.

В България много малко хора получавали усложнения в резултат на аневризъм. А около 30 души умират годишно след спазми при аневризъм.

Според медицинската енциклопедия аневризма е патологично разширение на кръвоносен съд, вследствие отслабване на съдовата стена, което може да доведе до смърт.

Аневризмата се получава при разширяване на артериален съд, в случая – в мозъка. Образува се нещо като торбичка между мускулните влакна на съда. При емболизацията на мястото е поставена специална спирала, около която се образува тромб и запушва аневризмата. Терапията се осъществява под рентгенов контрол.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране