23.09.2023 | 18:01
Съдът: Прокуратурата неправилно е отказала дело срещу Пеевски
Става въпрос за неразгледани десетки документи около фалита и източването на КТБ

Софийският градски съд е отменил отказа на прокуратурата да образува разследване по сигнала на БОЕЦ срещу Делян Пеевски, Иван Гешев и Бисер Лазов, свързан с фалита и източването на КТБ. Това съобщи гражданското движение и публикува определението на съда.

Според съдия Атанас Ст. Атанасов прокуратурата не е мотивирала отказа си. В прокурорското постановление са изредени номера на преписки, които, според прокурора, имат идентичен предмет като твърденията в сигнала – че бившият вече главен прокурор е унищожавал документи по делото „КТБ“; че Бисер Лазов, който е основният свидетел по делото КТБ и бивш счетоводител на подсъдимия банкер Цветан Василев, е извършил престъпление против правосъдието, а Пеевски е извършил престъпления, свързани с кредити от КТБ.

Така прокурорът П. Иванов се позовава на класическото правило – правото на всеки да не бъде съден или наказван два пъти за едно и също престъпление. НПК казва, че не се образува наказателно производство, а образуваното се прекратява, когато спрямо същото лице за същото престъпление има незавършено наказателно производство, влязла в сила присъда, постановление или влязло в сила определение или разпореждане за прекратяване на делото.

Съдът обаче обяснява, че прокурорът просто е изредил номера на преписки и не е обяснил за какво са водени те. А без мотиви постановлението на прокурора няма как да бъде проверено надлежно и подателят на сигнала не може да защити правата си.

От БОЕЦ припомнят как през май представиха десетки документи с данни за кредитите на Пеевски в КТБ и попитаха как Гешев, който като спецпрокурор тогава наблюдаваше делото, не е видял тези данни. След това гражданската организация внесе сигнали срещу Гешев, Лазов и Пеевски.

На 12 юли обаче идва отказът на прокурор П. Иванов от Софийската градска прокуратурата да образува дело по сигнала. Според БОЕЦ това е станало без да бъдат изследвани новите доказателства, представени от движението, без да бъдат призовани за сведения и да бъдат поискани документите им и без да бъде извършена проверка по същество. „Прокуратурата описва множеството сигнали на БОЕЦ от изминалите години срещу Пеевски и Гешев за фалита на КТБ и на база постановените откази се постановява нов отказ. Класически пример за изпиране“, казват БОЕЦ.

Отказът на прокурора от градската прокуратурата светкавично – само след 5 дни, е потвърден от Юлиян Лефтеров от Софийската апелативна прокуратура.

„Спечелихме тази много важна и знакова съдебна битка, но констатираме тежък пропуск в законодателните промени, които дадоха възможност за съдебен контрол на отказите на прокуратурата. Законодателят не е предвидил след отмяна на постановлението за отказ и връщането на преписката в прокуратурата тя да бъде разпределена на случаен принцип на друг прокурор. Сега същият прокурор ще гледа отново същата преписка и каква е вероятността изведнъж да се събуди и да реши топзи път да разследва Пеевски и Гешев задълбочено и всеобхватно?“, питат БОЕЦ и обясняват, че ще поискат отвод на прокурор Иванов.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране