08.03.2016 | 20:35
Съдът спря “здравната реформа” на Москов
Против е гласувал само Филип Димитров

С 11 гласа “за” и 1 “против” Конституционният съд отмени като противоконституционни разпоредбите на чл.45, ал.2 от Закона за здравното осигуряване, които разделяха пакета медицински услуги на “основен” и “допълнителен”. Против е гласувал само Филип Димитров.
Така на практика прословутата здравна “реформа” на Петър Москов се проваля.

През юли 2015 г. 61 депутати сезираха КС за въпросните разпоредби като несъответстващи с общопризнатите норми на международното право и с международните договори, по които България е страна. Подписката бе инициирана от БСП, но в нея се включиха и ДПС, БДЦ, АБВ и независими депутати. Социалистите подадоха жалбата в КС, след като президентът Плевнелиев не реагира на призива им да наложи вето на закона.

По-късно депутати от БСП атакуваха в съда и друг закон на Москов – промените в Закона за лечебните заведения, в който бе включен текст, предвиждащ НЗОК да избира с кои лечебни заведения да сключва договор.

Разделянето на пакета бе част и от мотивите на БСП към вота на недоверие към правителството заради провал в сферата на здравеопазването. След вота на недоверие от ведомството на Москов тихомълком бяха направени промени чрез наредба, които предвиждаха дори лечението да се провежда по допълнителния пакет, касата да плаща за него, а не здравноосигуреният. Това обезсмисли първоначалната идея на Москов здравноосигурените да доплащат за лечението на заболяванията, включени в допълнителния пакет.

1 коментар

  1. eh каза:

    нула,зироу,нада

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране