17.07.2015 | 19:59
Съдът възобнови делото за смъртта на Ангел Димитров -Чората
Преди 4 години магистратите оправдаха благоевградските полицаи
Ангел Димитров -Чората

Върховният касационен съд (ВКС) е възобновил делото за смъртта на Ангел Димитров -Чората, съобщиха от съда.

ВКС е отменил решението, постановено от състав на същия съд и е върнал делото за ново разглеждане от друг състав на касационния съд. Преди четири години състав с председател Пламен Томов и членове Блага Иванова и Пламен Петков оправда петимата полицаи, подсъдими за смъртта на Димитров, който почина през 2005 г. в Благоевград при полицейската операция “Респект”, разпоредена от тогавашния вътрешен министър Румен Петков.

Подсъдими за смъртта на Чората са полицаите Мирослав Писов, Георги Калинков, Борис Механджийски, Янко Граховски и Иво Иванов. ВКС ги оправда, но делото сега е възобновено след искане на главния прокурор заради решение на съда в Страсбург по делото “Димитрови и други срещу България”, с което са констатирани нарушения на Европейската конвенция за защита правата на човека.

Съдът в Страсбург постанови родителите на Чората, съпругага му и сина му да получат 50 000 евро за неимуществени вреди, 17 000 лв. за разноски пред българските съдилища, 5000 евро и 818 лв. за разходи в самото производство пред ЕСПЧ.

Делото стига три пъти стига до ВКС. Първоначално Писов бе осъден на 19 години затвор, а останалите на по 18 години. Присъдите бяха неколкократно намалявани, докато процесът се точеше по инстанциите. Най-накрая ВКС ги оправда с мотива, че Чората е издъхнал не от побой, а от хронично заболяване.

През юни 2011 г., когато ВКС окончателно оправда полицаите, съдия Пламен Томов подписа присъдата с особено мнение. Той остро критикува и отказа на колегите си да назначат т. нар. арбитражна експертиза за причините за смъртта на Чората, при положение, че по делото досега са приложени три диаметрално противоположни заключения. Първоначалната аутопсия, лансирана лично от ексминистъра Петков установи, че Димитров е починал заради стреса от ареста и кардиогенния шок, причинен от злоупотреба с кокаин.

След това покойният проф. Стойчо Раданов бе категоричен, че до леталния изход се стигнало след удар в тила, а накрая експертите от ВМА повторно оневиниха полицаите, като отново подчертаха дебело, че Чората е злоупотребявал с кокаин.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране