03.02.2020 | 22:47
Съдии се опънаха на Иван Гешев
Превръща ли се прокуратурата в политически властови център, питат ВСС магистратите

Съюзът на съдиите в България (ССБ) призова Висшия съдебен съвет да обсъди разпространените от прокуратурата СРС от разговори на президента Румен Радев. Организацията пита дали не е уронен престижът на съдебната власт и доколко правомерно е поведението на главния прокурор Иван Гешев.

ССБ се опасява, че се създава „впечатление за превръщането на прокуратурата в политически властови център, който не зависи от демократични процедури“. Съдиите подозират, че с поведението си Гешев създава предпоставки за „основателно съмнение, че е извършено престъпление от прокурор“ заради нерегламентирано разпространение на СРС, което не обслужва нуждите на наказателен процес, при това от разговори на президента.

В позицията си съдиите питат може ли главният прокурор да си позволи поведение, необвързано с върховенството на правото, включително чрез ерозирането на принципа на разделение на властите, на независимостта на съда и предпоставки за „основателно съмнение, че е извършено престъпление от прокурор“ заради нерегламентирано разпространение на СРС, което не обслужва нуждите на наказателен процес, при това от разговори на президента.

Съдиите смятат, че казусът трябва да бъде обсъден, за да се разсеят съмненията, че атрофирането на конституционния модел на съдебната власт се е задълбочило до степен, че компетентните органи на управлението й не са в състояние да обсъждат функциите и фактическото им изпълнение от главния прокурор поради страх и зависимост.

Преди дни и Българският хелзинкски комитет заяви в позиция, че Иван Гешев е ангажирал Конституционния съд „абстрактно, без конкретен казус, тълкуване на конституционните норми, уреждащи президентския имунитет, макар тези норми да са пределно ясни“. „В искането на главния прокурор се съдържа недопустима и зле прикрита заплаха към действащия държавен глава. Същевременно въпросите и анализът в искането му показват тревожно ниско ниво на неговата правна култура“, заявиха от БХК.

Loading...
оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране