06.02.2020 | 15:12
Съдия Андон Миталов се разболя
ВСС иска от Вашингтон, Гешев и КПКОНПИ доказателства срещу магистрата

Решението на САЩ да обявят съдията Андон Миталов за „корумпиран“ е много тежък удар за всички и за имиджа на Специализирания наказателен съд. Това призна в четвъртък шефката на спецсъда Мариета Райкова, която допълни, че засегнатият магистрат е излязъл в болнични. Малко след това стана ясно, че Висшият съдебен съвет (ВСС) не разполага с конкретни данни защо Миталов е обявен за корумпиран от САЩ.

В сряда държавният секретар на САЩ Майк Помпейо излезе с изявление, че „Миталов е участвал в корупционни действия, които подкопават върховенството на закона и сериозно компрометират независимостта на демократичните институции в България“. Ден по-рано американското посолство анонсира, че има доказателства, които уличават българин в корупция.

Случаят с Миталов бе анонсиран като „ясен“ от посланика на САЩ в София Херо Мустафа. Очаква се да има и други „корумпирани“, които да допълнят американския списък. За ВСС обаче не е толкова ясно защо съдията Миталов е обявен за „корумпиран“ от САЩ. Кадровиците решиха да поискат информация от всички, които биха могли да имат такава, включително от САЩ, от главния прокурор, от антикорупционната комисия (КПКОНПИ) и съдебния инспекторат.

В началото на ноември съдия Андон Миталов взе необяснимото решение да пусне обвиняемия в шпионаж в полза на руски организации председател на сдружение „Русофили“ Николай Малинов да пътува за Москва. В Кремъл обвиняемият Малинов бе показно награден с орден „Дружба“ лично от Путин. Двамата дори успяха да си поговорят за шпионското дело, а Путин бе споделил пред Малинов, че властите в София са поставени под натиск.

Случаят бе поставен от Доналд Тръмп пред Бойко Борисов през декември. Българският премиер призна, че не е успял да обясни на президента на САЩ защо българският съдия е взел това решение.

В началото на ноември тогавашният главен прокурор Сотир Цацаров сезира съдебния инспекторат за поведението на съдията. Цацаров коментира, че решението на Андон Миталов е незаконно. Съдията се бил произнесъл по несъществуващ отказ на наблюдаващия прокурор да позволи пътуването на Николай Малинов в Москва, твърдеше Цацаров.

Тогавашният главен прокурор описваше абсурдна от гледна точка на правото ситуация – обвиняем за шпионаж българин е пуснат от съдия да пътува за страната, за която се подозира, че го е вербувала. Още по-необяснимо бе, че Малинов е пътувал, без да е премахната постоянната му забрана за пътуване в чужбина. Сега съдебният инспекторат обяви, че нарушения на съдия Миталов по движението на делото не са открити. Институцията коментира, че Цацаров е поискал проверка за правилността на решението на съдията, а такива правомощия инспекторите нямат.

В четвъртък председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов обяви, че съдебният съвет няма никакви данни за нарушения на съдия Миталов. В тази ситуация Съдийската колегия на ВСС бе поставена в невъзможност да предприеме мерки по доста категоричното изявление на САЩ по отношение на „корумпираността“ на съдия Миталов.

Институцията проведе 10-минутно заседание, в което просто взе решение да пита всички, включително главния прокурор. Преди ден в съобщение до медиите Иван Гешев необяснимо препрати въпросите за Андон Миталов към шефа на ВКС Лозан Панов, въпреки че корупцията е разследват службите и прокуратурата. На всички е ясно, че съдия Миталов не е осъждан, защото ако беше, нямаше как да е съдия.

В проправителствени издания се появи в четвъртък интервю с бившия главен прокурор Никола Филчев, който обясни, че е изгонил Миталов от военната прокуратура през 1999 година. Тогава магистратът бе военен прокурор в София, но решава да напусне системата и става адвокат.

Андон Миталов е болен

От четвъртък съдия Миталов е в болнични, обясни шефката на спецсъда Мариета Райкова. Новината за американските санкции срещу магистрата е дошла като „гръм от ясно небе“ за Специализирания наказателен съд. Съдия Мариета Райков каза, че корупция се доказва само с разследване.

„Всъщност колегата се ползва с много добро име и разочарованието е за всички“, коментира шефката на спецсъда и допълни, че за имиджа на институцията „това е много тежък удар“.

Мариета Райкова също поставя въпроса какви са доказателствата срещу съдия Миталов, защото „ако си спомняте, още преди изявлението на държавния секретар, посланик Мустафа каза, че има сериозни доказателства“.

Съдия Райкова напомни, че корупцията се доказва след процес и присъда, защото „именно това е върховенството на закона“. В този контекст съдия Лозан Панов каза, че може би е време да се поднови дебатът за ролята на спецсъда. Шефът на върховния съд е един от критиците на специализираните съдилища, които се занимават с организираната престъпност, тероризма и корупцията.

Loading...
оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране