07.03.2015 | 0:05
Съкратиха работниците от „Миджур”
Отнеха лиценза на завода - бомба в Горни Лом

Работниците от цех „Утилизация” на взривения завод „Миджур” са съкратени. Това е един от мотивите на междуведомствения съвет по отбрана и сигурност за отнемането за 6 месеца на 3-годишния лиценз за износ и внос на продукти, свързани с отбраната, и 3-годишното удостоверение за регистрация за трансфер на такива продукти на собственика „Видекс” АД.

„Вследствие на възникналия инцидент и съкращаването на работниците фирмата не е в състояние да изпълни договора за утилизация на противопехотни мини, собственост на Република Гърция, като в същото време Република България се явява в нарушение на чл. 1 на Отавската конвенция”, пише в протокола от заседанието на съвета, което се проведе миналата седмица.

Според конвенцията всяка държава се задължава при никакви обстоятелства да не складира противопехотни мини и да не ги задържа.За съкращенията на работниците става ясно от писмо на шефа на националното следствие до външно министерство. От същото писмо се разбира и че е водена кореспонденция с гръцка фирма за утилизация на допълнителни количества противопехотни мини, както и че „Видекс” АД трябва „активно да се включи в процеса на решаване на проблема с останалите в складовете на фирмата около 190 000 противопехотни мини”.

Освен това собственикът на завод „Миджур” край село Горни Лом трябва да съдейства и за охраната на района, която сега се осигурява от полицията и жандармерията, за изплащането на обезщетения, както и за допълнителното транспортиране на мините.

В протокола пише, че Гърция може да откаже да си получи обратно докараните в България мини. При това положение по Отавската конвенция страната ни ще е длъжна да осигури унищожаването на складираните снаряди, а това ще ощети държавния бюджет.

Преди около 2 месеца премиерът Бойко Борисов даде разрешение на военния министър Николай Ненчев да поиска около 4 млн. лв. от собственика на завод „Миджур”. Идеята е да се купи съвременна технология от Германия за обезвреждане на 1000 мини на ден във военния завод в Костенец.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране