23.09.2020 | 21:27
Само софийското парно има проблем с фактурите
Ако има грешка в изравнителните сметки, които са платени от абонатите, сумите ще бъдат възстановени

От всички топлофикационни дружества проблем при изравнителните сметки има единствено при „Топлофикация София“, заяви председателят на Асоциацията на топлофикационните дружества (АТД) Кремен Георгиев. Той посочи, че и през тази година се появиха сигнали за проблеми с изравнителните сметки за парно на столичани, добавяйки, че проблеми не би трябвало да има при самите фактури, тъй като те изглеждат по един и същи начин за всички топлофикации поне от 6-7 години. Може би малко се преувеличава с този т. нар. проблем, коментира Георгиев. По думите му единствено проблем има при фактурата на „Топлофикация София“ и той бил свързан с първоначалното й възприятие.

В момента тече проверка от Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) по всички подадени жалби, като на практика всички те са срещу „Топлофикация София“, обясни Георгиев и добави, че броят на жалбите при другите топлофикации е незначителен. В Бургас са нула, подчерта той.

Георгиев каза, че от всички топлофикационни дружества само „Топлофикация София“ се намира в тежко финансово състояние. Във всички газови топлофикации се връщат пари, заяви той. „В крайна сметка намалението за целия период за цената на газа е под 20%, тъй като за всеки отделен месец в периода август 2019 – март 2020 намалението е различно. Чисто математически новите цени за топлинната енергия се намалиха с 10-15%, което е абсолютно логично при намалението на цената на газа“, коментира той.

Според него при изравнителната сметка от гледна точка на топлинните счетоводители не би трябвало да има проблем. „Всичко се смята по един и същ начин вече над двадесет години. Един и същи софтуер, който изчислява сметките и не е допускал грешка, не може изведнъж да допусне“, изтъква Георгиев. Според него делът на жалбите, постъпили в КЕВР, срещу „Топлофикация София“ от всички абонати на дружеството, които са около 400 хил., е едва около 100, а това е незначително.

Георгиев посочи, че ако в действителност е допусната грешка в изравнителните сметки, които вече са били платени от абонатите, съответните суми ще бъдат възстановени.

Започна проверка на енергийните обекти за отоплителния сезон

От вчера до 7 октомври Министерството на енергетиката започна проверка за готовността на енергийните обекти за работа през предстоящия есенно-зимен сезон. Проверките се извършват за шеста поредна година, за да се сведат до минимум неблагоприятните последствия от природни бедствия и аварии. Резултатите от проверките ще бъдат изготвени до 21 октомври.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране