01.02.2020 | 11:26
Съратник на Божков е задържан във Виена
Очаква се прокуратурата да потвърди ареста на хазартния бос в ОАЕ

Бизнесменът Борис Бекяров, който беше обявен за издирване заедно с Васил Божков, е бил задържан преди няколко часа на летището в австрийската столица Виена, съобщи БНР. В момента Бекяров се намира в поделение на австрийската полиция.

По непотвърдена информация бизнесменът Васил Божков е бил задържан в Обединените арабски емирства, съобщи главният прокурор Иван Гешев на извънреден брифинг снощи. Очаква се днес прокуратурата да потвърди ареста.

Последните 3 дни работихме усилено по издирването на Васил Божков. Той пък правеше всичко възможно да се защити. Имаме информация, че преди няколко часа бизнесменът Васил Божков е бил задържан на територията на Обединените арабски емирства.Информацията е неофициална към момента. След като се потвърди – ще направим всичко възможно да го приберем в България и да бъде изправен пред съда“, уточни той.  “Това ще е поредният български олигарх, който е избягал… къде каза той … на Балканите? Явно не е внимавал по география”, добави саркастично той.

Заедно с Божков е задържано още едно лице, чиято самоличност не е потвърдена. Гешев предполага, че е това лице също е от обвиняемите. Имало и трето задържано лице, но за него Гешев няма идея кой може да бъде.

Не се знае кога ще бъде екстрадиран бизнесменът – това зависи от местното законодателство, каза още главният прокурор. Властите очакват официално потвърждение за задържането утре.

ОАЕ дълго време отказваха да екстрадират българи по международни заповеди за арест. Така например през 2012 г. обявеният за наркобос Христофорос Аманатидис-Таки бе арестуван в Дубай, но след това бе освободен. Той и до днес живее необезпокояван там. През септември 2019 г. обаче от Дубай бе екстрадиран Георги Станоев – малката Бирма, който бе издирван за участие в престъпна група за производство на нелегални цигари. По неофициална информация той сам се е предал и е пожелал да се върне в България. Няколко дни по-късно Бирмата беше пуснат под домашен арест.

1 коментар

  1. Анонимен каза:

    Показни акции на Гешев, отклоняват вниманието на Българското общество от крадците и създателите на кризата с водата в Перник.Само че липсаата на вода си стои,не като Красен Кралев да нареди на ПИК да напишат че вода в Перник има.Всички крадци си имат вестници и заблуждават читателите си с частично верни истории. За това България е на 111 място по свобода на словото. това слово което критикува и казва истината за състоянието на нещата се репресира и подтиска в България. Само че вода с писане по вестници, и окрадени пари от ВиК само с думи не се върнат, иска се действие и работа. Та значи ако вземеш една тояга и започнеш да налагаш гърба на Борисов и той казва че го биеш здраво с тояга, и понеже ти притжаваш вестниците и казваш по тях че не биеш Борисов а му правиш масаж на гърба и мнозина ти вярват,означава ли че ударите с тояга сапревърнали на масаж за Борисов? Нека да попита гладните българи които не могат да си платят лекарствата и тока, колко много са забогатели…

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране