18.01.2019 | 0:01
Сърбия посрещна Путин като бог
Подписани са 20 споразумения, най-важните са в енергетиката и инфраструктурата

Руският президент Владимир Путин пристигна на еднодневно държавно посещение в Белград с 20 подготвени за подпис споразумения и договори. Това е четвъртото му посещение в Сърбия и първото от 2014 г.

Най-важните документи засягат енергетиката, но и тези, които се отнасят до инфраструктурата. Подписани бяха споразумения и в отбраната, науката, иновациите, социалната защита, туризма и търговията. Всички те трябва да допринесат в кратък срок за подобряване на енергийната сигурност на западната ни съседка, включително проект за създаване на ядрен център в Сърбия, модернизацията на железопътната мрежа, обменът между научните институции и увеличаване на търговския обмен.

В ранния следобед започнаха официалните преговори – първоначално между Александър Вучич и Путин в тесен кръг, а след това пленарна среща между делегациите на двете страни. Впоследствие бяха подписани документите в присъствието на Вучич и Путин. Вестник „Данас“ цитира финансовия министър Синиша Мали, който определи посещението на Путин в Белград като „изключително важно“ за развитието на страната. На свой ред външният министър Ивица Дачич увери, че Сърбия има пълна подкрепа от Русия за Косово, но разкри, че Путин не носи на Белград за решение на Косово. „Той не взема решение, пита ни какво е то“, цитира го вестник „Блиц“.

Редица медии писаха, че Путин е посрещнат „като Бог“. Белград е украсен с руски флагове, множество жители окачиха на балконите си знамена и портрети на президента на Русия. Една от главните столични забележителности, фонтанът на площад „Славия“, бе украсена в цветовете на руското знаме. Александър Вучич подари на госта малка шарпланинска овчарка.

Сърбите от Северно Косово издигнаха руски знамена и плакати. Според белградския в. „Вечерне новости“ пешеходната зона в северната част Косовска Митровица е украсена с флага на Русия, а трикольорите се виждат и в непосредствена близост до главния мост на Ибър, който разделя града. Подобен „декор“ се забелязва и в общините Звечан, Лепосавич и Зубин Поток, където на билбордове са изписани съобщения на руски „Благодаря“ и „Ние сме братя. Бог е с нас“. Голям брой граждани от Косово пътуваха до Белград, за да присъстват на приема и лично да поздравят Путин.

По-късно медии цитираха жители на косовското село Лепосавич, че войници на КФОР са „унищожили“ билбордовете с лика на Путин.

Сигурността в хода на визитата бе поверена на 7000 сръбски полицаи, на местни и руски снайперисти, разположени по покривите на сградите.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране