28.01.2019 | 0:32
Сърбия ще признае Северна Македония
Заев и Ципрас номинирани за Нобеловата награда да мир

Сръбският президент Александър Вучич поздрави Атина и Скопие за окончателното ратифициране на договора от Преспа. „Сърбия ще бъде една от първите страни, признали южната си съседка под новото конституционно име“, заяви Вучич в Нови сад в отговор на журналистически въпрос.

„Ние не се месим във вътрешните работи на други страни, когато бъдат постигнати и приети споразумения… искаме най-добрите възможни отношения с двете страни“, добави той.

На 25 януари гръцкият парламент ратифицира Договора от Преспа. Ратификацията обаче е минала „на косъм“. „За“ споразумeнието са гласували 153 депутати, а „против“ 146. Има и един глас „въздържал се“. Общо 145 депутати от СИРИЗА (цялата парламентарна група), 7 независими депутати и един депутат от партията „Независими гърци“ са гласували положително за разрешаването на 27-годишния спор между Македония и Гърция за името на бившата югорепублика. Договорът открива пътя към евроатлантическата й интеграция.

„Северна Македония, която се роди днес, ще бъде страна приятел. Съюзник и поддръжник на Гърция в усилията й за сигурност, стабилност и общо развитие в региона“, написа премиерът Ципрас в туитър веднага след ратифицирането на договора от Атина.

Разрешихме спор, за който твърдяха, че е нерешим. С подписването на Преспанския договор се открива пътят за по-доброто бъдеще на македонските граждани, за изхвърляне на кошмарите от миналото. Този договор сложи край на незавършения мир на Балканите“, изтъкна на свой ред премиерът на Северна Македония Зоран Заев.

Ратификацията бе приветствана от Сергей Станишев като лидер на Партията на европейските социалисти, от председателя на Европейския съвет Туск, генсека на НАТО Столтенберг, канцлерката Меркел и други.

Междувременно Заев и Ципрас са номинирани за Нобеловата награда за мир. Кандидатурите им са предложени от групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Европарламента.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране