25.05.2019 | 1:15
Със сълзи на очи Тереза Мей обяви, че ще подаде оставка на 7 юни
Тя изрази дълбоко съжаление, че не успяла да осъществи главната задача на своето премиерство - да осигури изпълнението на волята на британците за излизане от ЕС

Британската премиерка Тереза Мей обяви в петък, че ще подаде оставка като лидер на управляващата Консервативна партия партия на 7 юни и ще остане начело на служебно правителство до избирането на нов партиен лидер, предаде Ройтерс.

В кратко емоционално слово пред премиерската резиденция на Даунинг стрийт 10 в Лондон с треперещ от вълнение глас тя каза, че за нея е било чест да служи като лидер на своята страна. Мей изрази дълбоко съжаление, че не успяла да осъществи главната задача на своето премиерство – да осигури изпълнението на волята на британците за излизане от ЕС, изразена на референдума през 2016 г.

Тя посочи, че това може да стане само с компромис и че намирането на такъв компромис ще е главната задача на нейния наследник начело на правителството.

Говорейки за острите конфликти, възникнали по повод на Брекзит в парламента и в нейната партия, Мей отбеляза, че не се оттегля с лоши чувства, а с дълбока благодарност, че е имала възможността да служи на страната, която обича.

Тя не скри сълзите си, слизайки от подиума, поставен направо на улицата.

Обявяването на очакваната оставка на Мей ще даде ход на процедура по избирането на нов лидер на управляващата Консервативна партия и, съответно, на правителството, който ще настоява за по-радикално споразумение за развода с ЕС.

Очаква се надпреварата между кандидатите да трае около 6 седмици. Това ще бъде процес, протичащ в два етапа, при който за двама финални кандидати ще трябва да гласуват 125 000 членове на Консервативната партия.

За фаворит за спечелването ѝ се сочи бившият външен министър Борис Джонсън – най-видният привърженик на Брекзит. Залозите дават 40 на сто вероятност той да я спечели. Друг вероятен претендент е Доминик Рааб, също привърженик на Брекзит и бивш министър по въпросите за развода с ЕС. Неговите шансове се оценяват на 14 на сто.

Други вероятни кандидати за наследници на Мей са Майкъл Гоув, Андреа Ледсъм и сегашният външен министър Джереми Хънт, като шансовете на всеки от тях се оценяват на 7 процента.

По-рано Мей обещаваше да се оттегли, след като прокара през парламента споразумението за оттегляне, което тя постигна с ЕС. То обаче на три пъти бе отхвърлено от депутатите, и то със солидни мнозинства. Днес тя трябваше да представи споразумението за четвърти път в парламента с някои компромиси в него с цел привличане на повече депутатски гласове. Но още преди това реакциите срещу него бяха категорично отрицателни, което предвещаваше то отново да бъде решително отхвърлено. Последната информация е, че публикуването му се отлага за 3 юни.

Според Би Би Си и вестник „Дейли телеграф“ много поддръжници на премиерката са ѝ отказали подкрепа, след като във вторник тя обеща пред депутатите, че те ще могат да гласуват за провеждане на втори референдум за Брекзит, ако подкрепят споразумението с ЕС. Според източници на Би Би Си от правителството това е предизвикало истински шок у някои министри и на заседание на кабинета, посветено на въпроса за Брекзит такава възможност не е била одобрена.

Редица министри, включително тези на вътрешните и на външните работи и по въпросите за Шотландия, се опитали лично да информират Мей за позициите си и поискали среща с нея. Тя обаче отказала. Тогава последва оставката на Андреа Ледсъм – лидерка на Камарата на общините и по същество личен представител на Мей в долната камара на парламента.

ЕК ще работи със следващия британски премиер, независимо кой е той

Европейската комисия изрази готовност да работи със следващия британски министър-председател, независимо кой ще заеме поста след днешното съобщение на премиера Тереза Мей, че се оттегля на 7 юни.

Председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер не се радва да научи за намеренията на Мей, заяви говорител на комисията. По неговите думи Юнкер определя Мей като смела жена, с която се е радвал да работи и която много уважава.

Оставаме на разположение за всеки, който заеме поста на британски премиер, посочи говорителят. Той добави, че ЕК работи с очакването Великобритания да се оттегли от ЕС на 31 октомври. Оставаме готови за всякакво развитие, но бихме предпочели раздяла на основата на постигнатото споразумение, поясни говорителят.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране