07.04.2019 | 13:45
Сашо Йорданов под контекстовия храст
Кой кого е целувал и защо

Антон Хекимян, bTV: Г-н Йорданов, да ви припомня едни ваши думи преди половин година, които вие казвате на една конференция – „Хибридни заплахи, мит или реалност“, 16 октомври 2018. „Проблемът за Борисов и Русия е, че ние имаме в момента премиер, който е премиер-мимикрия. Той се нагажда, нали, към ситуацийката, към момента, говорене към момента – някой нещо казал…“. Премиер-мимикрия ли имаме? И този човек в момента е председател на партията, с която пък вие отивате заедно на избори.

Александър Йорданов, кандидат-евродепутат, шести в листата на ГЕРБ/СДС: *Значи, вие… това е нещо, което е казано… „извадено е от контекста”, разбира се, защото то беше казано в края на една конференция, не на самата конференция! Когато вече в някакъв смисъл имаше неформален разговор, дискусия.

АХ: А тези думи вие употребили ли сте – за премиер-мимикрия?

АЙ: За какво става дума – мимикрия, става дума, когато, за мене поне, имаме поведение като държава, което невинаги, поне аз, одобрявам.

АХ: Значи не одобрявате поведението на Борисов като лидер на държавата. Така ли е?

АЙ: Значи, аз не съм одобрявал поведението на Борисов и на правителството по отношение на определени действия и опити на намеса на Русия във вътрешната политика на България. Как да го кажа по-ясно?

АХ: А сега одобрявате ли го? И Русия меси ли се във вътрешните ни работи?

АЙ: Сега, сега, сега. Има различни политици. Значи, по въпроса за Русия аз заемам една по-крайна позиция, да я наречем така. Тоест аз смятам, че след като България е член на ЕС и на НАТО – ни мъ прекъсвайти! – ние трябва да водим изцяло политика, която отговаря на нашите национални интереси – ни мъ прекъсвайти! – и тези национални – не, не! – и тези национални интереси, г-н Хекимян, са – да има повече България и повече НАТО в България. Да бъдем по-европейска и по-натовска държава. Г-н Борисов като ръководител на правителството – което обаче в него не е Александър Йорданов!… слушайте сега! слушайте сега! Слушайте сега!…

АХ: Вие не ми отговаряте на въпроса.

АЙ: Отговарям ви идеално! Само че не слушате… Еми слушайте, значи! Правителството в момента на г-н Борисов не е това правителство, което беше заедно с Реформаторския блок. То е друг тип окуалиция. И за да го има България това правителство в момента, една от причините е разделението на десницата, която не влезе в парламента. И я няма вътре. Следователно Борисов се съобразява в своето поведение, и като премиер, с формулата на това коалиционно управление. И вие виждате, че в тази коалиция, специално „Обединените патриоти“, има политици, има и партии, които са изцяло антиевропейски насочени.

АХ: Да видим още един цитат: „Някой трябва да посъветва (премиера) да спре да се хвърля и да прегръща разни европейски лидери. Отстрани това не само просто не е по протокол – некултурно е. Просто не се прави така в нашия европейски свят. Така се правеше по времето на социализма. Тодор Живков се спуща, Брежнев се спуща, целуват се отляво, отдясно, след това уста в уста. Сега ние дотам ли ще стигнем?“ – казвате още вие. „Това е мярка, така да се каже, за справяне с хибридната война – по-малко да се целуват.“

АЙ:*Точно така!

АХ: Вие колко пъти се целунахте с Борисов, за да бъдете в листата на ГЕРБ и на СДС?

АЙ: Кхъ. Вие сериозно ли ми задавате този въпрос? Не, не – сериозно ли?! Вие сте ме канили сто пъти в това студио и смятате, че аз съм такъв човек?! Да се впуска да целува мъже!

АХ: Е!

АЙ: Еее!

АХ: Не става въпрос за такъв вид целувка. Брежнев и Тодор Живков не са се целували така.

АЙ: Хе-хе. (…) В политиката има символика… Да, те се спущаха един към друг – Живков и Брежнев – целуваха се уста в уста… А същевременно животът беше трагичен! Сега е обратният знак. Това съм искал да кажа!

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране