09.04.2020 | 1:03
САЩ: Ако България купи още самолети, вече няма да плаща накуп
Страната ни ще може да внася парите на тримесечни вноски

Ако България купи нова партида американски самолети или друга военна техника, ще може да плаща на тримесечни вноски, а не както досега – накуп. Това става ясно от официално съобщение на Министерство на отбраната.

Преди няколко месеца България купи от САЩ и „Локхийд Мартин“ 8 F-16 и плати за тях 2,2 млрд.лв. Според договора сумата трябваше задължително да бъде платена наведнъж.

Възможността за разсрочено плащане в бъдеще ще се прилага в зависимост от продължителността на договора и обема на доставяните отбранителни продукти. „Това ще позволи на Министерството на отбраната да прилага гъвкава схема за финансиране при придобиване на отбранителни продукти и услуги и да намали ресурсното натоварване на бюджета за отбрана през следващите години“, отбелязват от министерството на отбраната.

Преди дни Пентагонът обяви, че ВВС на САЩ са възложили на Lockheed Martin договора за производство на самолетите F-16 Block 70. Срокът за изпълнение е януари 2027 г., което съответства на клаузите на междуправителствения договор, съгласно който първите два самолета трябва да бъдат доставени в средата на 2023 г., а последните два през първото тримесечие на 2024 г. След доставката започва да тече тригодишен период на поддръжка на оборудването и системите, която трябва да приключи в началото на 2027 г. Според договора трябва да бъдат произведени осем самолета F-16 Блок 70 (шест едноместни и два двуместни самолета). Пакетът включва обучение на пилоти и наземни екипажи, логистика, помощно оборудване и военна техника.

1 коментар

  1. Валя каза:

    Срокът за изпълнение е януари 2027 г., което съответства на клаузите на междуправителствения договор, съгласно който първите два самолета трябва да бъдат доставени в средата на 2023 г., а последните два през първото тримесечие на 2024 г.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране