17.05.2019 | 3:08
САЩ искат да откъснат Русия от Китай
Коментар в "Независимая газета" за отношенията в триъгълника Вашингтон-Пекин-Москва

Китайско-американските търговски преговори са в безизходица. Вашингтон настоява КНР да спре да субсидира своята промишленост, а страната заяви, че не скланя на принципни отстъпки. В отговор на американските санкции Пекин реши от 1 юни да повиши митата върху американските стоки. На този фон в САЩ отново се заговори, че Русия е част от западната цивилизация и не е зле Щатите да я привлекат на своя страна, коментира Владимир Скосирев в „Независимая газета“.

* * *
Точно както бе предрекъл Лари Къдлоу, икономическият съветник на президента Доналд Тръмп, Пекин си го върна на американците заради повишените тарифи върху вноса от Китай. Общият обем на стоките, засегнати от рестрикции, впрочем не е толкова голям – 60 милиарда долара. Новите тарифи ще влязат в сила на 1 юни.
Докато пазарите се опитваха да смелят новината, търговията с фючърси на Уолстрийт демонстрира спад в курсовете, поевтиняваха и азиатските ценни книжа, съобщава „Гардиън“.

Преговорите приключиха в петък; ще припомним, че Тръмп разпореди тогава тарифите върху вноса от Китай за 200 милиарда долара да се вдигнат от 10 на 25 процента. При все това Къдлоу заяви пред телевизия „Фокс“, че е много вероятно Тръмп и председателят на КНР Си Цзинпин да разговарят на срещата на върха на Г-20 в Япония в края на юни.
Китайските държавни медии твърдят, че Пекин винаги е отворен за диалог, но няма да прави отстъпки по принципни въпроси. Органът на ЦК на Китайската комунистическа партия „Женмин жибао“ писа: „В една търговска война победител не може да има; Китай не иска да воюва, но не се бои от война“.

САЩ обвиняват Китай, че краде от американците технологии и принуждава американски компании да му издават търговски тайни, за да стане КНР световен лидер в робототехниката, строителството на електромобили и други челни индустриални отрасли.

Къдлоу твърди, че Китай не е осъществил промените, искани от Вашингтон. Исканията включваха строги правила, които да изкоренят чрез принуда явления като насилственото предаване на технологии и интелектуална собственост. А ключовата претенция към китайците идва оттам, че правителството им субсидира националната промишленост.

Наказанията за китайците няма да свършат със стъпките, огласени в петък, предаде Ройтерс. Освен тях Тръмп нареди на търговския представител на САЩ Робърт Лайтхайзър да започне облагането с мита и на целия останал внос от КНР. Става дума за стоки на стойност още 300 милиарда долара.

Китай обаче няма да остане длъжен. Както посочи бившият зам.-министър на търговията на КНР Вей Цзянго, китайците са вещи в бойното изкуство кунг фу. И могат да нанесат удари по най-чувствителните точки на противника. Възмездието ще се насочи най-напред срещу американските селскостопански стоки – пшеница, царевица, свинско. Сиреч последиците от конфликта ще се стоварят върху фермерите – част от електората на Тръмп.

Ще последват и санкции срещу американското самолето- и автомобилостроене. Може да се стигне и до финансовия сектор. Нищо чудно Китай да започне разпродажба на облигации от американската хазна.

Както отбелязва „Саут Чайна морнинг пост“, спорът не засяга толкова търговията, колкото геополитиката – въпроса кой ще е пръв в света на високите технологии. На този фон в САЩ се заговори отново, че Америка и Китай представляват две различни цивилизации, съответно и конфликтът им е междуцивилизационен.

Твърдят го не само бившият стратег на Белия дом – ултрадесният идеолог Стивън Банън, но и директорът на отдела за политическо планиране в Държавния департамент Кайрън Скинър. Изявленията им, повтарящи тези от прочутата книга на професор Самюъл Хантингтън, целят да мобилизират общественото мнение в САЩ срещу геополитическия им съперник.

Това впрочем е само част от картината. Скинър заявява, че Русия не е в една и съща лодка с Китай, че е част от Запада. Оттук следва, че не е зле Америка да повтори номера, изигран през 70-те от президента Ричард Никсън, успял да разруши съветско-китайската ос и да придърпа Китай на страната на САЩ. Само че днес главният враг вече е КНР. Тъй че задачата е да се прехвърлят мостове към Русия.

Владимир Батюк, главен научен сътрудник в Института за САЩ и Канада, каза пред „Независимая газета“:

„Подобни идеи звучаха в Америка и преди. Там плашеха Русия с жълта опасност. Сега пък взеха да приказват, че Русия била част от западната цивилизация. Това е нещо ново – доскоро, през 90-те и следващото десетилетие, бе прието Русия да се разглежда извън рамките на Европа, най-малкото на пълноценна Европа, сиреч ЕС и НАТО“.

А днес по думите на експерта американците явно са погледнали как стоят нещата в американско-китайско-руския триъгълник и са се хванали за главата. По всичко личи, че политиката на Вашингтон стимулира сближаването между Москва и Пекин, и то на антиамериканска основа. Затова там са решили да сменят тренда, включвайки Русия в западната цивилизация.

„Когато Хенри Кисинджър и Никсън използваха съветско-китайските разногласия, те действаха по-обмислено и по-решително. Сега опитите да се забие клин между Русия и Китай изглеждат непрофесионално, смешно дори“, заключи Батюк.

На официално равнище Москва и Пекин строго спазват курса към укрепване на сътрудничеството. В навечерието на преговори в Сочи с китайския външен министър Ван И колегата му от Русия Сергей Лавров подчерта:  „Руско-китайското взаимодействие е сред ключовите фактори за поддържане на международната сигурност и стабилност, за установяване на многополюсен световен ред“.

БТА

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране