12.05.2020 | 13:07
САЩ изпратиха секретни данни за съдията по “руското“ дело Андон Миталов
Данните от САЩ вече са предадени на дисциплинарния състав във ВСС, който разглежда искането за уволнението на съдията

Висшият съдебен съвет (ВСС) е получил преди два месеца поверителни данни от Държавния департамент на САЩ по случая със съдия Андон Миталов. Това разказа представляващият член на Висшия съдебен съвет Боян Магдалинчев пред “Свободна Европа“

“Получихме писмо от външно министерство (изпратено от Държавния департамент на САЩ), то е с гриф “поверително“, поради което няма да разгласявам съдържанието му в тази посока. Тези материали са предоставени на вниманието на председателстващия Съдийската колегия Лозан Панов. Това е писмо от срещи с представители на Държавния департамент“, каза Боян Магдалинчев

Данните от САЩ вече са предадени на дисциплинарния състав във ВСС, който разглежда искането за уволнението на съдията.

В началото на февруари държавният секретар на САЩ Майк Помпейо обяви съдията от спецсъда и семейството му за нежелани в САЩ заради „сериозна корупция“.

Санкцията на САЩ срещу Миталов последва решение на магистрата по мярката за неотклонение на лидера на сдружение „Русофили“ Николай Малинов в началото на ноември миналата година. Магистратът пусна Малинов да пътува в чужбина. Така русофилът се озова в Москва, където получи руски орден лично от Владимир Путин, но след това се върна и проблеми за делото му за шпионаж не бяха създадени.

През ноември правосъдният министър Данаил Кирилов не реагира на този скандален случай, въпреки бурните протести на прокуратурата срещу преценката на съдия Миталов. Имаше проверка и от съдебния инспекторат, която не показа нарушения. Когато през февруари реагира Майк Помпейо, правосъдният министър Данаил Кирилов изведнъж започна да желае уволнението на българския съдия.

Председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов коментира, че министър Кирилов е докарал гeoпoлитикaтa в съдебната власт. Властите във Вашингтон обявиха още от самото начало, че имат доказателства за твърденията си срещу Миталов. В началото на скандала представляващият член на ВСС Боян Магдалинчев каза, че Миталов ще бъде третиран като „невинен до доказване на противното“.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране