13.07.2019 | 9:18
САЩ налага глоба от 5 млрд.долара на „Фейсбук“
Санкцията е заради нарушения при защитата на личните данни на своите потребители

Федералната търговска комисия на САЩ е гласувала да наложи глоба от пет млрд. долара на социалната мрежа „Фейсбук“ заради нарушения при защитата на личните данни на своите потребители, съобщава британският вестник Гардиън.

Мярката е била одобрена с три на два гласа в петък, като вотът е бил разделен партийно – тримата републиканци в комисията са гласували „за“, докато двамата демократи са били против. Очаква се Министерството на правосъдието на САЩ да одобри глобата в близко бъдеще.

От интернет компанията и от комисията отказаха да коментират изтеклата информация.

Изданието припомня, че през месец март 2018 г. стана ясно, че фирмата за политически проучвания „Кеймбридж Аналитика“ е добила нелегално лична информация на повече от 50 млн. потребители на социалната платформа „Фейсбук“. Това се случва след като от „Фейсбук“ поеха ангажимент за по-добро предпазване на данните на ползващите я. Ангажиментът бе поет през 2012 г. след друго разследване на Федералната търговска комисия.

Ако бъде одобрена, глобата от пет млрд. долара ще е най-голямата такава налагана от американската комисия срещу интернет компания и най-голямата въобще що се отнася до нарушения в сигурността на личните данни. Това е горната граница на очакванията, които от „Фесбук“ имаха, след като през април тази година от фирмата заявиха, че най-вероятно ще получат санкция между три и пет млрд. долара по случая.

Според критиците, новият ангажимент на компанията да преразгледа начините на съхранение на информация не е достатъчна мярка, а глобата е прекалено малка за „Фейсбук“, от където обявиха 15 млрд. долара приход само в първото тримесечие на 2019 г.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране