03.07.2015 | 0:06
САЩ ни съобщили за танковете през февруари, но Ненчев не разбрал
Министърът не чувствал вина за последвалата истерия, но обеща да държи връзка с депутатите

Министерство на отбраната, военният министър и парламентът са знаели за американските танкове от февруари, когато е било дадено разрешението. Ненчев обаче не разбрал за какво иде реч при гръмването на новината и сътворил грандиозния скандал, който ни тресе вече втора седмица.

Идването на въпросните 14 танка, които взривиха обществения мир, е било разрешено на 13 февруари 2015 г. на заседание на двустранната българо-американска комисия, която всяка година уточнява конкретно каква техника и колко бойци ще участват в планираните учения на базата на споразумението от 2006 г. Получено е искане, дадено е разрешение. Нещо повече – докладна записка от МО, подписана от министъра на отбраната Николай Ненчев, била изпратена на парламентарната шефка Цецка Цачева, която пък уведомила комисията по отбрана. В документа се посочвабройката на военната техника в съвместните учения през годината.

Това стана ясно по време на блицконтрола с министъра Николай Ненчев и шефа на отбраната вицеадмирал Румен Николов. Именно Николов обяснил, че двустранната комисия между нашите и американските военни се събира четири пъти в годината и набелязва графика на ученията до 1 октомври за следващата година. Тазгодишните са 78, оставали още 32 да се проведат и именно сред тях някъде се числят и заявените до 14 танка.

“Те /б.р.-Министерство на отбраната/ са ги знаели, но министърът, когато е отговарял, не е могъл да знае дали това е изпълнено”, извини объркването и хаотичното говорене на Ненчев депутатът от ГЕРБ Валентин Радев. “Нашата забележка беше да има по-голям синхрон и да се обяснява недвусмислено, да покаже документ, ако трябва”, обясни Радев какви са били критиките на депутатите към Ненчев. Самият той призна, че съгласуването между комисията по отбрана и Министерството на отбраната не е било на достатъчното ниво, поради което в обществото се създала истерия с пристигането на американските танкове. Заради това занапред обеща още по-тясно сътрудничество с депутатите.

“Помолих и сега депутатите да се придържаме към добрия тон, обществото няма нужда от този тип истерия. Надявам се, че след днешното заседание още по-тясно и ясно ще съгласуваме всяка една позиция, за да няма разминаване, за да няма истерия. Защото действително се създаде едно усещане в обществото, че нещо особено се случва, но повярвайте ми, не намирам особена вина в себе си”, каза пред медиите военният министър ядосан на въпроса дали ще си вземе бележка от мъмренето на премиера Борисов за липсата на информация, за по-умерено говорене и за това, че не е нужно да се правим на “ястреби”. Военният министър изригна: “Вие имате ли основание да твърдите това?”, като отрече, че е реагирал объркано при гръмването на новината, когато към днешна дата се оказа, че “разваленият телефон” идва именно откъм него.

Той се извъртя, че въпросът първоначално не бил зададен коректно: “Не беше объркано! Въпросът, който тогава ми зададохте, беше дали американска техника ще остане за постоянно в България. На този въпрос отговорих, че такова искане към мен не е постъпило и до момента не е искано, нито официално, нито неофициално. До 1 октомври ще бъдат приети всички искания за съвместни дейности и техника за следващата година”, оправда се Ненчев, за да стовари вината върху медиите, че очевидно не са го питали за учения, за което ставало въпрос.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране