25.02.2019 | 12:15
САЩ опроверга лъжа на Борисов: Ние алармирахме за венецуелските пари „с незаконни цели” в Инвестбанк
Посланик Ерик Рубин със специално интервю по комичния казус

И американският посланик даде да се разбере, че премиерът не е казал истината и то, едва ли случайно, ден, след като Цветан Цветанов обясни същото. В случая със САЩ става въпрос за алармирането за венецуелските пари, преминали през българската Инвестбанк, за което премиерът Бойко Борисов обяви, че той е разкрил пред посланика.

В нарочно интервю за Капитал Ерик Рубин казва следното: „Ние предоставихме информация, която дойде от финансовото ни разузнаване…Операцията беше успешна и това е важно, тъй като става дума за важен принцип – този тип корупция, идващ от недемократични режими, е противен, особено, когато във Венецуела има хора, гладуващи по улиците, докато държавното им богатство е източвано. Смятам, че този случай изпраща важен сигнал, че България е бдителна и опитът да се използва нейната банкова система за нелегални (б.р. на български език: незаконни) цели ще носи известен риск”.

Това е учтиво обвинение и към властта, и към БНБ, в която Рубин направи нарочно посещение по повод преводите през Инвестбанк. А и към самата банка, която е в европейска процедура на тестване в момента, след като при българската преди две и половина години беше единствената със сериозни забележки.
Посланикът натъртва допълнително незадоловолителната оценка за службите и властта у нас, които – както разбираме от казаното – не са сторили нищо след първоначалното информиране, та се е наложило той лично да отиде при премиера. Като подсказва, че не се е откзала и явно страната му няма намерение да се откаже от разкриването на случая Венецуела – Инвестбанк в цялост:

„Първоначално информацията е била предоставена на ведомствено ниво от нашите служби на вашите, НО след това обсъдих случая и с премиера и други държавни служители”.

Напомняме, че през последните дни Европа е разлюляна от разкрита (отново от Германия) схема за пране на руски пари през източноевропейски банки

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране