16.07.2015 | 7:00
САЩ притискат еврозоната за опрощаване на гръцкия дълг
Вашингтон прави исторически паралел със ситуацията в следвоенна Германия

Вашингтон официално стои настрана от гръцката дългова и финансова криза, но зад кулисите САЩ не са “неутрални” и настояват страните от еврозоната да отпишат дълга на Атина, твърди германският седмичник “Шпигел”, позовавайки се на свои източници.

Американците отправят подобно искане, като правят исторически паралели, намеквайки за ситуацията в следвоенна Германия, което според “Шпигел” е ясен сигнал към германския канцлер Ангела Меркел.

Привидно изглежда, че САЩ нямат причини сериозно да се притесняват за огромния дълг на Гърция, защото страната е задлъжняла към американски банки само в размер на 12,5 милиарда долара.

От друга страна, САЩ като най-големият акционер на Международния валутен фонд (МВФ), вече участват в общия гръцки дълг. Финансовите експерти обаче отбелязват, че това, което плаши американците, е евентуални “срив на Европа”, т.е. еврозоната.

Излизането извън границите на дълговата криза в Гърция може да повлияе върху растежа на американската икономика, предупреждават експертите на “Голдман сакс”, особено защото в такъв случай, САЩ директно биха се сблъскали с почти идентична ситуация в близките на тях страни. Става дума за Пуерто Рико, американска територия в Карибския регион, който има огромен дълг от 72 милиарда долара.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране