10.01.2020 | 0:55
САЩ са против втората линия на „Турски поток“
Москва използва енергоизточниците си като политически инструмент, с който да упражнява влияние, да разделя Европа

Съединените щати са против втората линия на газопровода „Турски поток“, предназначена за доставки на газ за Югоизточна Европа през България, тъй като я разглеждат като геостратегически проект на Русия, заяви в интервю за Българското национално радио заместник държавният секретар по политическите въпроси Дейвид Хейл, който е №3 в Държавния департамент на САЩ.

„Съзнаваме, че енергийната сигурност е много важна за Европа и разбираме, че когато нашите съюзници имат сигурен достъп до енергоизточници, те са по-силни, по-благонадеждни съюзници“, казва американецът.

„Проблемът е, че Москва има други възгледи. Москва използва енергоизточниците си като политически инструмент, с който да упражнява влияние, да разделя Европа. „Северен поток 2“ и втората линия на „Турски поток“ са проблем, защото не осигуряват енергийна диверсификация за Европа. Те дестабилизират Украйна, защото Русия получава възможност да заобиколи тръбопроводите на украинска територия“, твърди Хейл.

„Ние смятаме, че те дават на Русия още едно средство да се наложи над Европа и така допринасят за нестабилността“, обобщава той.

САЩ ще продължат подкрепата си за модернизацията на българските въоръжени сили, за изграждане на защитена от манипулации 5G комуникационна мрежа и за укрепване на върховенството на закона в страната ни, посочва още Хейл.

„Тук в Америка сме оптимисти за развитието на България в това отношение и продължаваме да работим с вас за укрепване на демокрацията, на върховенството на закона и на противодействието на корупцията. Наскоро се договорихме да проведем диалог за реформа в конституцията и отчетност на съдебната власт. Приветстваме, че България се нагърби с водеща роля по редица регионални проблеми. Но силата на България зависи от силата на нейната демокрация“, добавя американският дипломат.

2 коментара

  1. Анонимен каза:

    Те и без това това Българските политици освен че направиха България най-бедната и мизерна обезлюдена страна.Направиха така че да се подиграват и на САЩ за какъв мизерен,лъжлив и крадлив Български съюзник имат. Значи вижте какво става с вас като се съюзите със САЩ, съдбата ви ще е като на България бедни,гладни и мизерни.

  2. Анонимен каза:

    В пъти е по-добре руския газ да минава през купените от Шеврон газопроводи в Украйна, само така Европа ще е независима.За 5 Г мержата разбирай ще купувате само от Алтиостар и СИСКО на най-висока цена защотото само така се купува най-доброто ,както Ф 16 само най-доброто,модерно и скъпо за Българите.Относно корупцията значи свърши свършва безнаказния грабеж на България от политиците и.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране