09.07.2015 | 0:07
САЩ тласкат Гърция към Русия
Кремъл ще увеличи влиянието си на Балканите

Ако Атина, след като не намери компромис с европейските кредитори, се обърне към Москва, то гръцкият въпрос веднага ще стане проблем за националната сигурност на САЩ, пише в. “Вашингтон таймс”.

Като не взема активно участие в регулиране на гръцката криза, администрацията на Барак Обама изпуска от поглед най-важния момент: ако ситуацията излезе извън сценария на Евросъюза, то Русия може да увеличи своето влияние в региона, а увереността на европейците в основни регионални институти – НАТО и ЕС – ще бъде подкопано, твърди авторката на публикацията Жаклин Климас.

„Белият дом се фокусира над решаването на по-незначителни проблеми. В администрацията са заети с Куба, с въпросите на измененията в климата, всички сили са хвърлени към постигане на споразумение с Иран”, се цитира в публикацията бившият член на Съвета за национална сигурност на САЩ Хенри Нау.

Според Нау Вашингтон би следвало да действа по-оперативно в гръцкия въпрос, доколкото Русия веднага ще се възползва от забавянето на западните страни и ще укрепи отношенията си със страна, влизаща в състава на НАТО.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране