08.07.2023 | 11:35
САЩ въоръжиха Украйна с опасните касетъчни бомби
Общо над 120 държави са подписали международен договор, който ги забранява; САЩ, Русия и Украйна не са сред тях

Администрацията на американския президент Джо Байдън обяви, че е решила да се съобрази с искане на Украйна да предостави на воюващата с Русия страна касетъчни боеприпаси. Малко по-късно и Пентагонът потвърди, че те са част от нов военен пакет за Украйна на стойност 800 млн. долара.

Това е опасно, противоречиво и забранено от 120 държави оръжие, което обаче Вашингтон преди малко обясни, че и Москва използва във войната – и това е един от аргументите след дълго обсъждане молбата да бъде удовлетворена. С този ход, предизвестен от американски медии, Съединените щати се очаква да обезпокоят няколко от най-близките си съюзници, които изразиха опасения заради предоставянето на опасните за цивилни боеприпаси. Сред изразилите тази позиция страни в последните 24 часа бе Германия.

ООН се обяви против използването на касетъчни боеприпаси по принцип. Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг същевременно каза, че алиансът няма позиции по въпроса, но Украйна би ги използвала, за да се защитава.

Украйна дала писмени гаранции

На брифинг, свикан пред очакваното потвърждение на решението, съветникът по въпросите на националната сигурност Джейк Съливан заяви, че президентът Байдън и съветниците му са взели „единодушно решение“ по въпроса. Едновременно с това решението не било лесно и заради опасността за цивилни се отлагало възможно най-дълго, но било съпроводено от уверения от Киев (в писмен вид), че ще минимизира риска за цивилни.

„Русия използва касетъчни боеприпаси от началото на войната“, каза Съливан в началото на пресконференцията (такива твърдения са отправяни и за Украйна). „Украйна ги иска, за да се защитава. С други думи: признаваме, че касетъчните боеприпаси са риск, но има риск и ако руснаците завземат още територия.“

Риск за цивилните според него има не само от касетъчните боеприпаси, но и „ако руски войски танкове преминат прзе украинските позиции, завземат още украински територии и подчинят още цивилни украинци“.

Проблемът с касетъчните боеприпаси

Касетъчните боеприпаси поразяват голяма площ с голям брой „бомбички“. Те могат да причинят наранявания или да убият човек месеци или години след като са изстреляни. Общо над 120 държави са подписали международен договор, който ги забранява; САЩ, Русия и Украйна не са сред тях.

За пръв път са използвани през Втората световна война и представляват клас оръжия, който включва ракети, бомби, и артилерийски снаряди, които се раздробяват във въздуха. Замислени са така, че да избухнат или да се възпламенят при контакт със земята, но случаите, в които не проработват, са по-голям дял от този на всички други оръжия. Хуманитарни организации смятат, че до една пета от бомбичките могат да са с отложено задействане.

„Оръжия, още оръжия и още оръжия, включително касетъчни боеприпаси“, написа съветникът в кабинета на президента Михайло Подоляк. Според него, „във великата кървава война, която се води над 16 месеца и която ще предопредели бъдещето на света… броят оръжия е от значение“.

За изпращането на тези оръжия Байдън ще трябва да издаде специално разрешение, тъй като със закон е забранен износът на касетъчни боеприпаси с риск от на отказ за задействане над 1% (т.е. за всички в арсенала на САЩ).

Касетъчните боеприпаси в новия пакет са изстрелвани от 155-милиметрови оръдия, според източници на „Ройтерс“, пожелали да запазят анонимност. Агенцията отбелязва, че с този ход САЩ ще облекчат натиска върху износа на стандартни 155-милиметрови снаряди, от които Вашингтон достави много на Киев в последните 16 месеца.

Заместник-министърът на отбраната Колин Кал увери на брифинга на Пентагона, че на Украйна ще бъдат дадени касетъчни боеприпаси със степен на отказ под 2.35%.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране