08.01.2021 | 14:00
Съвети за пестене на топлинна енергия от ТEЦ – Велико Търново
Първият съвет на експертите, за да се избегне преразход, е да не се оставят вентилите на максимална степен

През най-студения месец от годината от Топлофикация Велико Търново разпростаниха съвети до търновци, с които да им обяснят как да постигнат оптимален вариант между комфорт и разход на отопление.

Първият съвет на експертите е за да се избегне преразход на топлинна енергия от радиаторите, да не се оставят вентилите на максимална степен. Според тях в това положение вентилът не се затваря автоматично и разпределителят отчита голям разход на енергия, което увеличава сметката.

Експертите засягат ситуация, когато цялото жилище се отоплява само с един радиатор. Те не препоръчват този вариант, защото този радиатор ще работи максимално, разпределитят ще отчете голям брой деления и сметката за отопление ще бъде много по-голяма, отколкото при използване на всички радиатори на икономичен режим.

В съветите на Топлофикация Велико Търново е опоменато, че поддържането на една и съща температура във всички помещения също увеличава разхода за отопление. Съветът им е в неизползваните стаи температурата да се понижава.

„По-ниските температури в помещенията през нощта и през деня, когато сте извън дома , също водят до пестене на енергия, без това да се отрази на Вашия комфорт“, казват от ТЕЦ-Велико Търново.

При проветряване прозорците трябва да се отварят широко за кратко, а не открехнати за по-продължителен период. През това време вентилите на радиаторите трябва да са на позиция 0.

От Топлофикация Велико Търново акцентират, че наличието на прегради пред отоплителните тела води до нарушаване на нормалния топлообмен и загуба на част от топлината и също увеличава потреблението на топлина.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране