14.05.2021 | 9:13
Съветник на президента: Няма масова чистка в министерствата, никой не иска да е с ГЕРБ
Според Александър Маринов е разбираемо мнозина да си отидат

„В българските министерства масови чистки няма. Има хора от бившето управление – бивш зам.-министър беше назначен за министър, зам.-министри остават. Мнозина ще си отидат и това е разбираемо, тъй като е ясно, че става въпрос за съвършено различен стил на политика, модел, цели”, заяви председателят на Стратегическия съвет при президента Александър Маринов.

Относно уволнението на шефката на Агенцията по инвестициите Маринов заяви, че не знае дали то е било показно и грубо, но моментът не бил подходящ за излишна куртоазия.

„Нека да ви дам пример какво според мен значи чистка – преди години в Грузия за 24 часа беше уволнен и преназначен частично целия състав на МВР. Разбира се, тогава имаше причини и препоръки заради огромната корупция. В България масови чистки няма. Има хора от бившето управление – бивш зам.-министър беше назначен за министър, зам.-министри остават. Мнозина ще си отидат и това е разбираемо, тъй като е ясно, че става въпрос за съвършено различен стил на политика, модел, цели. На повечето места, когато става въпрос за ръководни позиции, се изхожда от конкретни професионални аргументи, свързани с постиганите резултати. Така е в МВР, така е и на други места, въпреки, че се търсят разни измислени обяснения защо е отстранен този и онзи”, каза Маринов.

Според него има достатъчно данни за нередности в МВР и на тази база има основание за задаване на въпроси към бившия директор на Инспектората. Той подчерта, че двете смени във вътрешното министерство са на хора, които са в пенсионна възраст.

„Когато става въпрос за администрация, понятието „лична лоялност” е неправилно. Единственият критерии е професионализъм и постигнати резултати. Знаем много добре, че на много места в страната са допускани много сериозни пропуски и трябва да се носи сериозна отговорност”, смята Маринов.

Той сподели, че са получавани много сигнали за осигуряван чадър от полицията. Маринов добави, че има примери, но не може да ги изнесе в медийното пространство.

„Президентът не е любител на демонстрациите и ефектните жестове. Вярно е, че от гледна точка на професионалния бекграунд има голямо многообразие. Но не това е било водещото съображение. Изначало идеята беше да бъдат поставени ясни цели и да се разчита на качествата и опита да се постигнат. Оказа се, че когато се формулират такива ясни и конкретни цели, те могат да бъдат осъществявани от хора с различни политически или идейни възгледи, но способни да се обединят. Тук можем да търсим знак или поука, че това не е невъзможно и в един редовен парламент“, смята Маринов относно служебния кабинет, назначен от президента.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране