29.09.2019 | 23:01
Себастиан Курц печели предсрочните парламентарни избори в Австрия
Пет партии влизат в парламента

Народната партия е големият победител след вота тази неделя, но не печели достатъчно гласове, за да сформира самостоятелно правителство.

Алпийската република се изправи пред оспорвани парламентарни избори, след като корупционният скандал „Ибиса” с бившия вицепремиер и лидер на Партия на свободата Хайнц-Кристиан Щрахе разтърси страната.

Тогава Щрахе беше показван в тайно видео да обещава строителни проекти на мнима племенница на руски олигарх в замяна на дарения за неговата партия. През последните дни обаче избухнаха нови корупционни скандали, в които беше замесено неговото име, както и това на съпругата му.

Бодигардът му свидетелства, че Щрахе е злоупотребявал с партийни средства, а съпругата му си е позволила доста скъпи покупки с пари от партийната каса.

Проучванията даваха 10% преднина на Народната партия на бившия канцлер Себастиан Курц на настоящия вот, но големият въпрос бе кой ще грабне второ място с гласовете на избирателите.

Според прeдварителните резултати пет партии влизат в парламента. Народната партия печели вота с 37,2%, а втора политическа сила са социалдемократите с 22%. Крайнодясната Партия на свободата губи 10% и получава само 16% от гласовете.

Друго голямо неизвестно на този вот бе как ще се представят Зелените. Сега вече е ясно, че те влизат в парламента с 14,3% от гласовете на избирателите. Това не е учудващо, предвид че през последните години бяхме свидетели на зелена вълна в Европа. Влизането им в парламента отваря възможност за коалиция с Народната партия на Курц. В парламента влизат и либералите от НЕОС със 7,4% от гласовете.

„Резултатите са невероятни, не сме очаквали да бъдат толкова добри”, заяви Курц минути след като излезе предварителното преброяване на гласовете.

Народната партия печели повече от 7% в сравнение с предишните избори, а големият губещ е Партията на свободата. А очакванията на австрийците към бъдещите управляващи са големи и те трябва да спечелят доверието на разочарованите след скандала „Ибиса”.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране