10.06.2016 | 0:33
Седма присъда срещу България заради Цв.Цв.
Съпругата му Антония също ще получи 4000 евро обезщетение, защото акцията се проведе в кантората й

България бе осъдена за седми път заради непремерените изказвания на бившия вътрешен министър Цветан Цветанов, както и за проявена полицейска бруталност от неговите подчинени. Присъдата е заради показната акция по задържането на бившия главен секретар на финансовото министерство Тенчо Попов на 1 април 2010 г.

МВР разпространи видео от ареста, на което тежковъоръжени полицаи крещят. През цялото време невъоръженият заподозрян е на земята, държан на мушка, а лазерният мерник се вижда на гърба на беззащитния човек.
МВР още не е свалило видеото от своя сайт, въпреки че другият задържан по същата акция, бившият военен министър Николай Цонев, осъди прокуратурата за делото и изявленията на наблюдаващия прокурор, че е “абсолютен престъпник”.

Европейският съд по правата на човек намира, че българската полиция е нарушила забраната за изтезания, нечовешко и унизително отношение при ареста. Попов не е получил и правосъдие, защото прокуратурата е отказала да разследва случая. За това са му присъдени 10 000 евро обезщетение. Съпругата му Антония също ще получи 4000 евро обезщетение, защото акцията се проведе в кантората й. Според ЕСПЧ има нарушение на служебното/лично пространство на нотариуската, която не е била в офиса си по време на ареста.

Досега непремерените изявления Цветанов и бруталните арести на МВР от времето му на вътрешен министър струват на държавата 123 000 евро. Страната ни беше осъдена за редица знакови операции от мандата му начело на МВР – арестът на Алексей Петров, задържането на сочения за негова дясна ръка Антон Петров – Хамстера, както и операцията срещу братята Йордан и Пламен Стоянови-Дамбовците. Държавата е осъдена по две дела заради шумната полицейска акция “Медузите” във Варна и изказванията на Цветанов по делото “Касоразбивачите”.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране