23.10.2015 | 16:49
Секретарят на община Петрич е в ареста за три денонощия
Туфчо Сандъкчиев притискал местни чиновници да гласуват за кандидата на РБ, а не за ГЕРБ

Реформаторският блок и ГЕРБ пак се скараха. Повод е изненадващият арест на секретаря на община Петрич Туфчо Сандъкчиев, разследван за извършено престъпление против политическите права на гражданите.

На 11 септември Туфчо е извикал в кабинета си служител на общината и му е отправил заплаха, че ще го уволни, защото симпатизира на друг кандидат за кмет на общината, а не на кандидата Вельо Илиев, обясняват от прокуратурата.

Вельо Илев е досегашен кмет на община Петрич и кандидат за пети мандат. Прокуратурата напомня, че Туфчо Сандъкчиев няма право да върши такива неща, защото никой не може да бъде преследван или ограничаван в правата си поради своите убеждения. Секретарят на община е задържан за три дни в ареста с прокурорска заповед, а държавното обвинение ще му иска постоянното задържане под стража.

Кметът на града Вельо Илиев разказа пред Mediapool друга версия, от която излиза, че зад действията на прокуратурата стои ръката на ГЕРБ. Преди един месец петричкият депутат от ГЕРБ Димитър Танев е говорил с двамата общински служители, които са му се оплакали от действията на Туфчо Сандъкчиев. Депутатът е внесъл сигнал до общинската избирателна комисия, а тя на свой ред го е предала на прокуратурата.

Сандъкчиев твърди, че е предупредил двамата служители, че ще бъдат уволнени, ако не започнат да идват на работа. Той им предложил или да излязат в отпуск, или да започнат да работят. Те били активно заети в предизборната кампания на ГЕРБ. Кметът не може да си обясни защо прокуратурата е предприела тези действия два дни преди изборите, след като сигналът срещу Сандъкчиев е подаден преди месец и половина. Той предполага, че става дума за предизборна атака.

Вельо Илиев е член на СДС и е подкрепен на изборите от Реформаторския блок, БДЦ, БНД и няколко други партии. Реформаторите го приемат за свой кмет, въпреки че се кандидатира като независим. Петрич е една от малкото общини в Югозападна България, която не е управлявана от ГЕРБ.

“Това е поредният опит на колегите от ГЕРБ за служебна победа в Петрич. Този път те използват и слугинското поведение на един висш прокурор”, коментира председателят на вътрешната комисия в парламента Атанас Атанасов (РБ).

Прокуратурата съобщава, че разследването срещу Сандъкчиев продължава с разпит на свидетели, назначени са и експертизи. Държавното обвинение напомня, че в началото на 2012 година Туфчо Сандъкчиев е бил осъден на шест месеца условно за съставяне на официален документ с невярно съдържание. Той е изготвил протокол от заседание на общински съвет, в който допълнил, че съветниците са упълномощили кмета да извърши сделка с общински имот. Такова съгласие обаче не е било давано.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране