09.10.2019 | 12:14
СЕМ ще уволни скандалния шеф на БНР
Две от съветничките поискаха още време и информация, за да решат остава ли Светослав Костов

С три гласа „за“ и два „въздържал се“ Съветът за електронни медии даде старт на процедурата по предсрочно отстраняване от поста на генералния директор на БНР Светослав Костов.

„За“ ход на процедурата гласуваха председателят на съвета София Владимирова и членовете Розита Еленова и Ивелина Димитрова. В изказванията си те се позоваха на чл. 10 и чл. 67 от ЗРТ, според които общественото радио трябва да гарантира конституционното право на информация на гражданите, а за системни или груби нарушения отговорност трябва да понесе съответното длъжностно лице.

Бетина Жотева и новоназначената Галина Георгиева обявиха, че гласуват с „въздържал се“, защото към момента няма достатъчно законови основания за прекратяване на мандата на ръководителя на националното радио. Двете посочиха, че имат нужда от още информация, за да вземат решение, като очакват такава от прокуратурата.

По думите на Галина Георгиева на този етап „вземането на страна ще бъде емоционално“. „Имам нужда от още малко време. Бих искала да зная какво е открила прокуратурата“, коментира Бетина Жотева.

Медийните надзорници не коментираха кога ще завърши процедурата. От продължилото само 15 минути разглеждане на точката в дневния ред стана ясно, че предстои поредно разсрочване на окончателното решение. СЕМ даде на Костов петдневен срок, за да изложи съображенията си по процедурата.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране