10.09.2020 | 2:01
Серена Уилямс сложи край на славното завръщане на Пиронкова
Пловдивчанката взе първия сет от 1/4-финала на US Open, но нямаше сили за повече срещу бившата №1 в света

Славното завръщане на Цветана Пиронкова в професионалния тенис приключи на 1/4-финалите от Откритото първенство на САЩ в Ню Йорк. След повече от 3-годишно отсъствие от тура на WTA българката игра като равна със Серена Уилямс, но отстъпи с 6:4, 3:6, 2:6 срещу живата легенда.

Пиронкова взе първия сет срещу бившата №1 в света с безкомпромисна игра в началото на мача. Във втората част българката започна с ранен пробив, но не съумя да го затвърди и опитната американка се възползва от моментната психологическа криза на българката. Размяната на геймове продължи до 3:3, когато Уилямс отново взе подаването си, а след това направи брейк и спокойно затвори частта с 6:3, за да изравни резултата в сетовете на 1-1.

В решаващата трета част Цвети вече беше видимо изтощена, докато Серена сякаш беше на гребена на вълната и битката стана неравна. Носителката на рекордните в Откритата епоха на тениса 23 титли от Големия шлем направи два пробива в подаването на Пиронкова и спокойно затвори мача след 2:11 ч. игра на централния корт „Артър Аш“.

Това беше петата среща на корта между 32-годишната българка и 38-годишната американка и първата, след като и двете станаха майки. До момента Пиронкова бе взела само два сета срещу по-малката от сестрите Уилямс. В общата статистика Серена вече води с 5-0 победи.

„Когато станеш майка, можеш да направиш всичко. Независимо дали печелим, или губим, когато свърши мачът, се връщаме, за да сменяме памперси – коментира Уилямс. – Пиронкова е невероятна. Това, което направи, е изключително. Познавам я отдавна и не можех да повярвам на стореното от нея до момента. Тя и днес направи много силен мач, на моменти се чудех как изобщо се справя с такива сложни удари. Направи невероятно завръщане. Аз едва смогвах да спечеля някой и друг мач, когато се завърнах от майчинство.“

За 6-кратната шампионка в Ню Йорк това ще бъде 11-и пореден и общо 14-и полуфинал в турнира. Нейната следваща съперничка по пътя към лелеяната 24-та „мейджър“ титла ще бъде определена в предстоящия тази нощ мач между Виктория Азаренка (Блрс) и Елизе Мертенс (Бел).

С победите си на US Open дотук бившата първа ракета на България си гарантира 430 т. за световната ранглиста, с които ще се изкачи до 155-о място. При успех срещу американката бившата №31 в света щеше да се завърне в Топ 100. Преди турнира в САЩ българката беше останала без класиране и получи право да участва благодарение на защитения си ранкинг след 3-годишно отсъствие от кортовете.

Преди мача Нова тв съобщи за особено приповдигнато настроение в Пловдив – родния град на Цветана Пиронкова. Десетки фенове се стекоха на кортовете на ТК „Локомотив“, където започна кариерата на тенисистката. Настроението на съгражданите си обобщи един от спортните символи на Пловдив, легендарният футболист на „Локо“ (Пд) и националния отбор Христо Бонев. В социалните мрежи той написа: „Цвети, вярваме в теб, ще стигнеш далеч!“

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране