17.09.2023 | 22:35
Сергей Лавров: САЩ водят война с Русия
Украйна от много години е подготвяна да се бори, за да нанесе стратегическо поражение на Русия

“САЩ управляват войната срещу Русия в Украйна”, заяви министърът на външните работи на Руската федерация Сергей Лавров в интервю, част от което е публикувано в Telegram и цитирано от РИА Новости.

“Това, което се случва е, че Украйна от много години е подготвяна да се бори, за да нанесе стратегическо поражение на Русия. Без значение какво казват, те (американците) управляват тази война, доставят оръжия, боеприпаси, разузнавателни данни, сателитни данни – те водят война срещу нас”, заявява той. Така министърът коментира евентуалното решение на Вашингтон да снабди Киев с ракети с голям обсег на действие.

Преди очакваното посещение на украинския президент Володимир Зеленски в САЩ следващата седмица за Общото събрание на ООН, американски медии твърдят, че Вашингтон е близо до решение за прехвърляне на ATACMS – ракети с обсег на действие около 300 км, които могат да бъдат изстрелвани от ракетни системи HIMARS. В същото време вестник Politico цитира свои източници, според които Киев оказва натиск върху САЩ за доставката на ракетите.

В същото време порталът Axios цитира източник, според когото САЩ няма да обявят прехвърлянето на ATACMS на Украйна по време на посещението на Зеленски.

Преди ден представител на Пентагона е заяви пред руската агенция, че САЩ все още не са взели решение за изпращането на ракети ATACMS на Киев. Говорител на Съвета по националната сигурност не е потвърдил пред агенцията съобщенията, че властите на страната са склонни да прехвърлят оръжията на ВСУ.

Както отбеляза в петък руският заместник-министър на външните работи Сергей Рябков, “евентуалните доставки на ATACMS показват, че Съединените щати се занимават с непрестанно изостряне на ситуацията, като пренебрегват свързаните с това рискове”. Той също така подчерта, че ракетите няма да променят ситуацията на бойното поле.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране