02.03.2015 | 9:30
Шафнерът от горящия влак: Аз не съм спасител, аз съм кондуктор
Аз тези хора не мога да ги върна, казва Георги Георгиев

Шафнерът на влака София-Кардам, в чийто горящ вагон на 28 февруари 2008 г. намериха смъртта си девет души, днес не изпитва никаква вина. Нито за трагедията, нито за невинните жертви. Първоначално Георги Георгиев е осъден на 12 години затвор. Последната инстанция отменя присъдата и му дава 3 години условно. Днес Георгиев отново работи като шафнер – на спален вагон.

Обвинението твърди: Георгиев не е спрял влака навреме, действал е хаотично, не е предупредил пътниците навреме, използвал е негоден пожарогасител. „Нямам вина. Ако не съм се опитал да помогна на никого, тогава ще имам вина. Убиецът е вагонът. Кое да направя по-напред? Да се опитам да загася, да опитам да дръпна всичките 35 човека навън? Извикал съм, мога ли във всяко едно купе да минавам и да казвам: „Станете“? Ама някои не стават. Викат ми: „Ти се майтапиш с нас“, заявява пред Нова телевизия шафнерът с „чистата съвест“.

„Аз съм вдигнал аларма. Направил съм всичко, за да съобщя, че има бедствие. Цялата работа е заради един багаж, заради едни чанти. Добруджанецът си обича чантите. Връщаха се да си вземат багажа. Това е“, заяви още Георгиев.

„Аз не съм спасител, аз съм кондуктор. Аз тези хора не мога да ги върна. Какво да направя? Да кажа на близките: „Аз убих вашето дете“? Аз отговарям за бройката пътници, за чаршафите. Не съм задължен всеки един да го нося на гръб и да го спасявам“, каза още наглият шафнер.

Безпардонният му монолог потресе всички, които знаят какво се е случило във фаталната нощ преди 7 години. Темида обаче явно е не само сляпа, но и глуха. Седем години вече няма отговор на въпроса: Как в България 9 души намират смъртта си във влак и никой не е виновен за трагедията.

Майката на Валерия Желева – 20-годишното момиче, което е сред невинно загиналите в огнения ад,сподели във Фейсбук: „Искам само да припомня, че доста след трагедията шафнерът се криеше. Когато все пак се показа и му беше зададен въпроса защо се е крил, отговори: страхувах се от линч на близките. В тази връзка да попитам кога е бил искрен, тогава или сега, когато нагло заявява „аз не съм спасител, аз съм кондуктор“. Припомням, че на всеки на подобна длъжност, има зачислен пожарогасител и азбестово одеяло и най елементарното правило в случай на пожар е, че първо се евакуира, а после се гаси! И последно, драги ми, господине, ракията със салатката с прясно зеле, не е била консумирана, нито от дъщеря ми, нито от останалите жертви!“.

1 коментар

  1. mina каза:

    гледах по телевизията и интервюто с него -по долно , цинично,гнусно,неморално и нахално поведение не може да има .

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране