24.07.2019 | 17:02
Шеф в БАБХ: Колете! Сега е времето за Коледа
Ловешкият директор шокира стопаните със заразени животни

„Сега е моментът да ви кажа: „Колете!“, направете си Коледата по-рано, за да можете да си приберете месото“, призова стопаните в Ловешко директорът на Областната дирекция по безопасност на храните в Ловеч д-р Росен Федерчев. Това стана на заседание на Областната епизоотична комисия, на което присъстваха и кметове на населени места. Срещата бе заради болестта африканска чума по свинете, но мнозина присъствали на нея стопани, които трябва да избият добитъка си, възроптаха срещу подобна реторика.

„Болестта чука на вратата, област Плевен е на 35 км“, допълни д-р Федерчев. Части от Ловешка област попадат в 40-километровата санитарна зона, тъй като в Плевенско и Врачанско имаше случаи на намерени умрели диви прасета. На тази граница са населени места от общините Луковит, Ловеч и Летница.

По думите на инж. Павлин Богдански, директор на Регионалната дирекция по горите в Ловеч, в областта по таксация има 5151 диви свине, а планът за ползване е 5315. Ловците са над 5100, разпределени в четири дружества. Всички те имат ями за загробване.

„Есента държавата ни накара да изградим ями. Само в Троянско хвърлихме 50 хил. лв. за тях“, каза Минко Акимов от троянското ловно-рибарско дружество. Според него обаче 95 на сто от ямите са незаконни, тъй като е спорен въпросът дали са строеж, или не. „Не може да се иска да правим ями, а никой да не ни казва къде“, допълни той.

В изпълнение на мерките за борба с африканската чума по свинете са почистени основните пътни артерии в региона и са доставени допълнителни кошчета за отпадъци, каза директорът на Областно пътно управление – Ловеч, инж. Георги Грозданов. Всеки ден се дезинфекцират паркингите пред Крушунските водопади и пещерата Гарваница в община Летница, съобщи зам.-кметът Иван Иванов.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране