08.10.2019 | 20:31
Шефът на БНР се изкара герой – осуетил ново млъкване на ефира
Оказа се, че е спряна планирана от миналата година профилактика на четири предавателя

Генералният директор на БНР Светослав Костов забърка нова каша във вторник, след като опита да се изкара герой, предотвратил ново спиране на радиото. Опитът за затваряне на ефира обаче се оказа планирана още в края на 2018 г. профилактика на четири от предавателите, което би ограничило частично в някои райони предаванията на националното радио. Профилактиката, извършвана от частната компания НУРТС, собственост на „Виваком“, била съгласувана с останалите радиооператори, но е възпрепятствана от Костов и сега има опасност от проблеми в ефира и трябва отново да се координира провеждането ѝ.

Опитът на Костов да  отвлече вниманието от свидетелствата на журналисти от националното радио за оказван върху него натиск да свали от ефир водещата Силвия Великова, както и от безпрецедентното петчасово спиране на програма „Хоризонт“ на 13 септември, става ден преди СЕМ да реши дали да го отстрани от поста.

Пред сайта „Дарикнюз“, който е собственост на купената от братя Домусчиеви „Нова телевизия“,  Костов с охота разказва за „нов опит за спиране на излъчването на БНР“, който бил осуетен „своевременно от  ръководството на радиото“.

По думите му е трябвало да бъдат спрени три програми на БНР („Хоризонт“,“Христо Ботев“ и радио „София“)  и то за по-дълго – от 09:00 до 17:00 часа на 4 октомври.

Костов обяснява как от частната компания НУРТС уведомили БНР за профилактика, планирана за следващия ден. Писмото обаче едва ли не било умишлено изпратено на БНР в 16:30 часа – защото до 17:00 часа е оставало съвсем малко време за отговор.

От НУРТС обаче обясниха в свое изявление до медиите, че датите за задължителната годишна профилактика на отделните предаватели, чрез които се разпространяват програмите на БНР, са известни на БНР от 30.11.2018 г. Тогава радиото е получило окончателния график за профилактика през 2019 г. и не е направило възражения по него.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране