12.02.2015 | 18:29
Шефът на „Червеи“ назначен в ДАНС
Тодор Костадинов е ръководител на "Вътрешна сигурност"

Бившият шеф на Дирекция „Вътрешна сигурност“ Тодор Костадинов, който е поискал разрешение за използване на СРС по скандалната разработка „Червеи“, е бил назначен на работа в Държавна агенция „Национална сигурност“.

Костадинов, е сложен за ръководител на „Вътрешна сигурност“ от министър Цветлин Йовчев по време на кабинета „Орешарски“. Освободен е от поста от служебния МВР шеф Йордан Бакалов с мотив, че няма нужната квалификация, за да заема длъжността. След това е назначен в ДАНС, където е работел и преди Орешарски да стане премиер.

Междувременно скандалът с разработката се разраства неимоверно. Стана ясно, че Костадинов е поискал разрешение за СРС на базата на анонимен сигнал, че корумпирани ченгета действат като къртици и помагат на мафиоти, като точат данни от информационните масиви на МВР. Разрешението е подписано от съдийка в Софийски градски съд.

След падането на кабинета „Орешарски“ от ръководството на МВР сезират Бюрото за контрол на СРС, че има съмнения относно законността на „Червеи“. То прави проверка, открива данни за престъпления и изпраща доклада си в МВР и в прокуратурата. Седмица след встъпването в длъжност на втория кабинет „Борисов“ по нареждане лично на Сотир Цацаров в дирекции „Сигурност“, „Информация и архив“ и „Инспекторат“ влизат прокурори.

Първият скандален факт който излиза наяве, е че СРС са били прилагани в продължение на 300 дни, въпреки че по закон срокът за подслушване може да бъде максимум 180 дни дори ако бъде продължаван допълнително. Също така участниците в разработката са получили пълен достъп до базите данни на МВР, включително до системата, в която се пазят личните данни на всички българи. Поне официално, за да проверяват дали ченгета са влизали нерегламентирано там. Само в системата „Сигма“ се пази цялата информация за най-секретните разработки на ГДБОП, за наркотици, контрабанда, трафик на хора, проституция, показни убийства, икономически интереси, сенчест бизнес и т.н. Според запознати всички тези данни първо са били копирани в папките на търсещите къртици в МВР, а впоследствие може да са били пренесени в архивите на мафиотски структури.

„Не разполагам с информация за тази разработка и за тези действия. Нямам информация за коя система става въпрос. Няма откъде да имам.“ Това за пореден път каза вчера пред журналисти главният секретар на МВР Светлозар Лазаров във връзка с разработката.  По-рано и шефът на Бюрото за контрол на СРС Бойко Рашков потвърди, че Лазаров не е знаел, въпреки че според регламента всички искания за подслушване трябва да се съгласуват с главния секретар на МВР.

Вътрешният ексминистър Цветлин Йовчев пък отново отрече по „Червеи“ да са разработвани протестиращи срещу правителството на Пламен Орешарски. „Червейгейт“ избухна, когато на 5 февруари шефът на парламентарната комисия по вътрешна сигурност ген. Атанас Атанасов обяви, че протестиращи са били слушани в продължение на 300 дни. Ден по-късно вътрешният министър Веселин Вучков обяви, че в министерството върви проверка и има предложени за наказания, включително и заради използване на СРС. По-късно обаче се оказа, че явно става въпрос за два отделни скандала – един за следенето на къртици в МВР и друг за подслушването на протестиращи. Явно заради еднаквия срок от 300 дни се стигна до смесването им.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране