07.12.2020 | 12:50
Шефът на ТЕЦ-Враца: В много тежка година, успяваме да работим в нормален режим
Екипите ни работят интензивно и непрекъснато за поддържане изправността и подобряване качеството на топлоснабдяването, казва инж. Радослав Михайлов

Инж. Михайлов, годината е към своя край. Каква е Вашата равносметка за работата на „Топлофикация – Враца“?

-През тази тежка за целия свят и за България година в „Топлофикация – Враца“ успяхме да произвеждаме топлинна енергия в нормален технологичен режим. В режим на работа бяха и двете отоплителни централи – ТЕЦ „Градска“ и ОЦ „Младост“. Успяхме да доставяме на врачани необходимото парно и гореща вода.

През отоплителния сезон работеше и котелът на биомаса, което ни позволява да произвеждаме още по-екологична енергия. Тези неща могат да звучат нормално, и даже банално, но живеем в изключително трудно време заради пандемията, която никой не очакваше. В условията на опасност от заразяване с Ковид – 19 всичко става по-трудно от производствената дейност на самата топлофикация, до извършване на ремонтите и работа с клиентите. Първостепенната ни задача беше и продължава да бъде запазването на здравето на гражданите и нашите служители.

-Успяхте ли да осъществите ремонтите, които бяха планирали?

-За радост най – належащите – да. Все пак качествената и безаварийна работа на съоръженията е свързана с инвестиции в ремонти и в обновяване. В месеците извън отоплителния сезон основните мероприятия бяха в годишната ремонтна програма. Планираните ремонти в инсталациите за високо ефективно комбинирано производство също изпълнихме съгласно утвърдения график.

Освен планираните ремонти, сме направили организация авариите по топлопреносната мрежа да се отстраняват в срок. Екипите на „Топлофикация -Враца“ работят интензивно и непрекъснато за поддържане изправността и подобряване качеството на топлоснабдяването.

-Какви нововъведения осъществихте и по какви работите?

-И през следващата година продължаваме активна работа по инвестиционната програма. През отминаващата година успяхме да присъединим 3 нови абонатни станции към топлопреносната мрежа, което показва, че врачани предпочитат нашите услуги. Успяхме да изработим и да пуснем изцяло нов и модерен уебсайт. Чрез него въведохме опция за „Самоотчет“ предвид пандемията от Ковид – 19.

-Споменахте пандемията. Тя попречи ли на Вашата работа?

-Още пролетта реорганизирахме работата. Въпреки тежката епидемиологична обстановка в страната, извънредното положение и притеснителният брой на заболелите, дружеството през цялата година изпълнява лицензионните си задължения за производство и пренос на топлинна енергия и високоефективно производство на електрическа енергия.

Въпреки трудностите, изготвихме и годишните изравнителни сметки в срок. Нещо, което беше сериозно предизвикателство, предвид промяната на цените на природния газ със задна дата и огромното прекалкулиране, което се наложи да извършим.

-С какво ще запомните тази година?

С риск да прозвуча сантиментално. Наскоро се запознахме с историята на 5-членно семейство, наши потребители, които бяха изпаднали в изключително тежко положение. Срещата с тях остави отпечатък в мен и няма да я забравя. Решихме да опростим тяхното задължение към „Топлофикация – Враца“. Не само в период на криза, а винаги трябва да сме съпричастни и да си помагаме! В навечерието на настъпващите коледни и новогодишни празници нека си пожелаем повече солидарност и разбирателство между всички българи, и разбира се здраве за всички.

Loading...
оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране