25.11.2019 | 17:36
Шефът на „Топлофикация Бургас“ за предстоящите инвестиции и дали в Бургас ще бъде топло и през зимата
За реализирането на намерението ни да използваме биомаса, сме планирали сериозни инвестиции за преустройство на съществуващата мощност, казва инж. Христин Илиев

Днес разговаряме с директора на „Топлофикация Бургас“ ЕАД инж. Христин Илиев, който сподели за тяхното инвестиционно намерение за използване на биомаса като екологичен източник на енергия.

Инж. Илиев, разкажете ни какво ви подтикна към използването на биомаса като гориво?

– Вижте, българската енергетика и икономика като цяло е много зависима от вноса на външни енергоресурси. Внасяме петрол, природен газ, а и не малка част от въглищата. Тенденцията е цените на тези горива да се увеличават. Това засяга и нас като предприятие, но в крайна сметка и нашите клиенти. Биомасата би ни позволила да сме по-независими от външни фактори, защото България е богата на това алтернативно зелено гориво.

Смятаме, че чрез внедряването на биомасата ще успеем да запазим сравнително ниски цените на услугите си. Другата причина са строгите екологични изисквания към нашето производство. Чрез нашето инвестиционно намерение за преустройство на нашия водогреен газов котел да премине на комбинирано използване на биомаса и природен газ ще спомогнем за подобряване на екологията на дружеството и нашите абонати ще получават по-чиста и по-евтина топлинна енергия.

-Какви са основните цели, които искате да постигнете чрез инвестицонното си намерение?

-Да оптимизираме работата, да увеличим производството на топлинна енергия посредством биомаса и да станем по-екологосъобразни. Искам да подчертая, че използването на биомаса е част от европейската стратегия за създаване на така наречената „кръгова икономика“. И разбира се, както вече ви казах, по-този начин, че ще станем по-независими от цените и доставките на природен газ.

-На какъв етап е проекта?

-На етап преценка от ОВОС.

-Ако получите разрешение, ще се наложи ли промяна на съоръженията Ви?

-За реализирането на намерението ни, сме планирали сериозни инвестиции за преустройство на съществуващата мощност.

-Като например?

-Ще изградим съоръжения за захранване на котела с биомаса. Предвиждаме специални пречиствателни съоръжения, димни вентилатори и рециркулационни помпи. Това е сложен и продължителен процес. Не става бързо вграждането на скарата, захранване на самия котел по вода и уплътняване на цялата горивна камера към съществуващите екранни повърхности на котела.

-Какви ремонтни дейности извършихте през летните месеци? Знам, че тогава е времето за тях.

-През летния период направихме профилактика и ремонт на главните топлопреносни трасета. Както се шегуваме с колегите, ние също, както и героите от един много популярен фентъзи сериал, знаем, че рано или късно „Зимата идва“. През лятото ние се готвим за зимата.

-Споделете ни какви по-сериозни промени по съоръженията и горивната база сте правили през годините?

-През 2007 г. направихме една наистина голяма инвестиция,която бе много важна, а именно монтирахме в Дружеството шест броя когенератори.

– От дистанцията на времето, как оценявате резултатите от тях?

-Чрез въвеждането им в експлоатация, успяхме да намалим производствените разходи и да повишим ефективността на топлоснабдителната система за крайния потребител. Това наше новъведение към онзи момент спомогна за това предлаганата цена на един мегават топлинна енергия да бъде най-ниската и привлекателна цена за отопление.

-Как успявате да задържите ниски цените на парното?

Истината е, че въпреки промените в цените, които са следствие на много фактори, Топлофикация Бургас съумява да поддържа едни от най-ниските цени на пазара за топлоенергия за цялата страна. Основна роля за това, както вече посочих, играе внедрената преди години технология за когенерационно производство. Тя е модерна за страната ни и позволява генерирането на електроенергия от основните мощности, създадени предимно за производството на топлинна енергия. Вярвам, че и тази зима, благодарение на труда на нашите служители, в домовете на бургазлии, ще бъде топло като през лятото.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране