05.04.2020 | 21:57
Схемата 60/40 показва, че неработещите ще живеят по-добре от работещите
По думите на Васил Велев опашките от безработни пред Бюрата по труда ще продължат да растат
Недопустимо е да очакваш спряло предприятие да изплаща 40% от заплатата на работниците. Мярката 60/40 продължава да затвърджава модела ”който не работи, трябва да живее по-добре от работещия”, заяви Васил Велев от Асоциацията на индустриалния капитал в България.

Според схемата 60/40 държавата ще поеме и осигуровките, които работодателят плаща на своите служители, стана ясно от изявление на председателят на бюджетната комисия към НС Менда Стоянова.

АИКБ и НФСБ обаче все още са против.  „Мярката продължава за казва: Който НЕ работи, трябва да живее по-добре от работещия! И за това трябва да плати работещият! Няма как да проработи такава мярка!”, коментира Велев.

По думите му опашките от безработни пред Бюрата по труда ще продължат да растат.

„Трябва най-накрая да се вслушат в гласа на тези, чийто членове дават работа на 82 % от наетите в България – четирите национални работодателски организации. Не може да очакваш от спряно предприятие, без никакви приходи, да доплаща 40% до 100% от заплатата на неработещи работници!”, заяви Васил Велев.

Според него мярката обслужва единствено заблудата, че държавата ще помага на бизнеса по време на криза. Фирмите няма да се възползват от тази мярка, защото тя би увеличила техните дългове и разходи, смята бизнесът.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране