09.03.2021 | 10:44
Шест сигурни формации в следващия парламент
Обединението „Изправи се. Мутри вън“ на Мая Манолова и т.нар. Отровно трио остава под чертата

В периода 6-7 март агенция „Барометър България“ проведе симулационно гласуване за народни представители. 1050 пълнолетни български граждани се включиха в симулацията, като дадоха своя глас в импровизирани пунктове за гласуване, отбелязвайки на макет на бюлетина своя вот. Симулацията „парламентарни избори“ се проведе в София, Стара Загора, Русе, Казанлък и други по-малки населени места.

Обработените данни от подадените в урните гласове показват, че в следващото народно събрание биха попаднали шест политически сили – ГЕРБ, БСП, ДПС, ВМРО, Има такъв народ и Демократична България. Обединението „Изправи се. Мутри вън“ на Мая Манолова и т.нар. Отровно трио остава под чертата.

Методът „симулационно гласуване“ отразява само нагласите на твърдо решените да гласуват и убедени в предпочитанията си гласоподаватели – нагласите на твърдия електорат на политическите сили.

Резултатите от проведената симулация показаха, че ГЕРБ все по-категорично мобилизира своя електорат и печели гласовете на 33% от участниците. БСП остава на второ място, но изостава все повече с 20% подкрепа. Продължаващите процеси на разделение и разпад в столетницата водят до отлива на избиратели към тях. Забелязва се и преминаването на знакови фигури, свързани с БСП към избирателните списъци на други формации, което също води до преразпределение на избиратели. ДПС могат да разчитат на безусловната подкрепа на традиционния си електорат – 9,5%.

ВМРО – Българско национално движение отбелязват значителна мобилизация, като привличат и консолидират гласовете в патриотичния сектор и разширяват кръга на симпатизантите си – пенсионери, млади и образовани, военни. С обявената си гражданска квота и преминаването на лица от други политически сили към техните листи, те успяват да привлекат и избиратели на други политически формации, които доскоро са били извън традиционната им подкрепа. ВМРО има реалния шанс да получи 10%.

Партията на Слави Трифонов „Има такъв народ“ събира 8,6% процента от подадените в симулацията гласове. Може да се отбележи, че има значителна разлика в гласовете, които формацията събира в столицата и в останалите населени места – с отчетлив превес на подкрепа извън София. Точно обратна е ситуацията с „Демократична България“, които отбелязват значителна подкрепа в столицата и почти символична извън нея.

1 коментар

  1. ИванКо каза:

    Нормално, Има такъв народ ще бъде поне след ДПС, а може би и след ВМРО. Мая ще влезе, а може би и Цветанов. Предполагам, че партиите в Парламента ще са поне седем.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране