19.03.2021 | 12:53
Шестима военни и разузнавачи са арестувани по подозрение в шпионаж за Русия
Сийка Милева се похвали, че за първи път е разкрита престъпна група за шпионаж

Двама военнослужещи са арестуваните в четвъртък вечерта при акция на ДАНС и прокуратурата. Те са задържани по подозрение в изнасяне на класифицирана информация в полза на чужда държава, съобщават от министерството на отбраната.

Това е първото официално потвърждение за акцията срещу руски шпиони. Главният прокурор Иван Гешев обяви, че се гордее с акцията и българските служби за сигурност. Според него случаят е безпрецедентен в новата ни история.

Говорителят му Сийка Милева пък каза, че за първи път е разкрита престъпна група за шпионаж.

Арестите бяха извършени след полицейски блокади около София.

Става дума за група от лица, събирали класифицирана информация на чужда държава, която представлява държавна тайна. Задачата на лидера, когото ще наричаме Резидент, е била да изгради нелегална агентурна мрежа, вербувал е лица с достъп до класифицирана информация за България, НАТО и ЕС.

И съпругата му е в групата , тя е с българско и руско гражданство, която е била връзката на резидента с посолството на Русия, като е предавала документи и пари, обясни Милева. Това бе илюстрирано с кадри, на които се вижда как жената влиза и излиза от руското посолство.

Прокурор Елин Алексов от Военната апелативна прокуратура каза, че един от арестантите е направил опит да избяга, но е задържан. Милева уточни, че задържането е станало пред Руското посолство в София.

Повече информация по разследването ще бъде предоставено с течение на времето на части, тъй като представлява публичен интересно, но в същото време се засяга националната сигурност.

1 коментар

  1. Георги каза:

    обясни Милева. Това бе илюстрирано с кадри, на които се вижда как жената влиза и излиза от руското посолство.* ,,,тва Не доказва че са шпиуни

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране