16.08.2015 | 0:02
Шофьорът на цистерната: Живея втори живот
Докато висял над бездната Станимир Стоянов се молел на Господ и Света Богородица да го запазят

„Чувствам се по-добре, живея втори живот”.  Това раказа пред бТВ 28-годишният шофьор Станимир Стоянов, който вися два часа над виадукта на магистрала „Хемус”. На 13 август около 17,45 ч управляваната от него цистерна с газ пропан-бутан катастрофира на 37-ия километър на магистралата, между първия и втория тунел, близо до Витиня.

Камионът разби мантинелите, мина през насрещното платно и кабината му увисна само на един здрав болт над пропастта. Инцидентът стана заради спукана гума. А при взрив цистерната щеше да разруши конструкцията на „Хемус”.

цистерна-Хемус

Два часа Станимир вися на обезопасителните си колани на над 120 м височина в очакване да бъде спасен. Минути преди 20 ч акцията на спасителите приключи успешно и той беше изваден жив.  „Не мога да опиша как се закрепих, нещо уникално. През тези два часа се молих на Господ и на Богородица да ме запазят жив, нищо повече”, спомня си Станимир.

Той благодари на спасителите си и се радва на втория живот, който живее: „Бях на ръба на изтощението, но не съм губил дух. Държах се до последно. Помогнаха ми вярата и волята. Травмите след преживяното са ми повърхностни и леко психически, но това е въпрос на време”.

По думите му инцидентът станал след като в движение се спукала една от гумите на  цистерната: „Има доста начини за пукане на гума. По нашите шосета има доста препятствия, където може да се спука гума. Не мога точната скорост да кажа, има тахограф, който ще покаже”.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране