25.06.2016 | 19:35
Шотландия напуска кралството
Единбург одобри подготовката за повторен референдум за независимост от Великобритания

Шотландското правителство одобри подготовката за повторен референдум за независимост от Великобритания. Това съобщи Никола Стърджън, първият министър на Шотландия. Единбург ще започне незабавни консултации с Европейския съюз (ЕС) за защита на своите интереси, каза тя.

На провелия се на 23 юни референдум 51,9% от британците гласуваха за излизането на Обединеното кралство от Европейския съюз, а 48,1% се обявиха срещу това. Общо 17,4 млн. поданици на короната са предпочели Брекзит, за сметка на 16,1 млн., които са за оставането в общността. Категорично в подкрепа на напускането гласуваха Англия и Уелс, докато Лондон, Шотландия и Северна Ирландия подкрепиха оставането в съюза.

През септември 2014 г. предложеният от шотландските националисти референдум за независимост завърши с поражение. 55% гласуваха срещу отделянето на Шотландия от Великобритания.

Лидерът на Шотландската национална партия Никола Стърджън предупреди по-рано Лондон, че ако англичаните гласуват за излизане от ЕС, едно такова решение може да повлече след себе си провеждането на втори референдум в родината на уискито и очевидно това се случва в момента.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране