11.04.2021 | 21:24
Щангистите с осем медала на Евро 2021
Българите са в топ три в крайното класиране

Щангистите на България приключиха с осем медала на Европейското първенство по вдигане на тежести в Москва. Последен отличие в двубоя заслужи Христо Христов (109 кг). 19-годишният варненец приключи с двубой от 406 кг след 186 кг в изхвърлянето и 220 кг в изтласкването. Христов стана втори в първото движение, победен с 4 кг от Симон Мартиросян (Арм). Олимпийският шампион от Рио и световен рекордьор обаче хвана нула в изтласкването на 227 кг. Така шампион стана Дмитро Чумак (Укр) с 407 кг (181+226), а бронзовият медал бе за Тимур Наниев (Рус) с 401 кг (184+217). Българският тийнейджър е еврошампион за юноши (до 17 г.), за младежи (до 20 г.), както и вицешампион на младежката Олимпиада в Буенос Айрес 2018.

Българите се върнаха с три златни (Надежда Мей-Нгуен (45), Ангел Русев (55) и Стилян Гроздев (61), три сребърни (Ивана Петрова (45), Карлос Насар (81) и Христов (109) и бронзов медал на Валентин Генчев (67). В общото подреждане по всички отличия в движенията нашите заслужиха 8 златни, 8 сребърни и 3 бронзови медала. На косъм от отличията в двубоя останаха Божидар Андреев (73), Юндер Бейтула (81), Васил Маринов и Дейвид Фишеров (102). Последният дебютира за България. 21-годишният австриец заслужи сребро в изтласкването.

Преди да вдигат тежките снощи, България бе на второ място в класирането по нации след Украйна и със сигурно място в топ 3. Това е най-доброто класиране на страната ни на европейски първенства от 17 години. За последно повече от двама шампиони имахме в Киев през 2004 г., когато титлите заслужиха Севдалин Минчев, Алан Цагаев и вече покойните Милен Добрев и Величко Чолаков. А при жените триумфираха Изабела Рифатова и Гергана Кирилова.

С отличното си представяне в Москва щангистите ни почти сигурно си гарантираха максимума от две квоти при мъжете за Олимпиадата в Токио. След младежкото световно първенство през май в Ташкент ще бъдат оповестени окончателните участници, които се определят според ранглистите. С шансове от нашите са Божидар Андреев, Стилян Гроздев и Христо Христов, които единствени са в топ 10 и имат участия на големи първенства и турнири в задължителните три периода през последните години. Виза за Токио получават първите осем в ранглистите плюс най-добрите от континенталните шампионати, съобразени с максималните квоти на всяка държава. Заради многото допинг случаи България има право на две квоти при мъжете и жените.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране