29.04.2021 | 14:51
Ще има видеонаблюдение на следващите избори
Цвета Караянчева поиска да й се обясни под "какъв ракурс" ще снимат камерите

Броенето на бюлетините и попълването на изборните протоколи в секционните комисии ще се наблюдава с камери и ще се предава онлайн, решиха депутатите. Очаква се така този особено критичен момент от изборите да се постави под по-строг контрол, за да се предотвратят нарушения. Редът и условията, по които ще се провежда видеонаблюдението, ще се определят от ЦИК, а техническото му осигуряване се възлага на Министерския съвет.

Съпротива оказаха единствено от ГЕРБ. Цвета Караянчева – председателят на бившия парламент, поиска да разбере в абсурдни подробности по какъв начин ще се случва видеонаблюдението – например „под какъв ракурс“ ще снимат камерите. Въпросите й бяха посрещнати с подвиквания от пленарната зала, на които Караянчева отвърна: „Не викайте от залата, обяснете ми тук. Аз съм техническо лице и ги разбирам тези работи.” Тя допусна, че камерите в малките населени места ще притеснят хората, че вотът им може да се контролира. „Трябва да походите по страната, за да разберете … В малките населени места също живеят хора, уважаеми господа умни и красиви”, обърна се тя към опонентите си.

„Ще се уплашат тези, които фалшифицират изборите, които правят действителните гласове недействителни … Цяла България ще знае какво правите в секционните комисии вашите представители”, отвърна й соцдепутатът Георги Свиленски.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране