16.01.2020 | 13:52
Шумен остана без вода
Местното ВиК-дружество ще отстранява аварии на три шахти, с обща загуба на вода от 200 литра в секунда

Тежка авария на основен водопровод остави Шумен без вода. Водоподаването към Шумен, Търговище и Велики Преслав бе спряно напълно още снощи.

Аварията е локализирана по захранващия водопровод в местността „Сусурлука”, близо до кв. Дивдядово. Поради значимостта на проблема се наложи водоснабдяването за цялата община Шумен да бъде преустановено, се казва в съобщението на местното ВиК.
В резултат на тези форсмажорни обстоятелства планираният ремонт на довеждащия водопровод от яз. „Тича”, който трябваше да започне на 17 януари, беше стартиран снощи.
Довеждащият водопровод от яз. „Тича” е с обща дължина 22 километра. Набелязаните за отстраняване повреди са общо 20. В ремонтите се включват екипи от Търговище, Шумен, Бургас и Нови пазар.

От институциите в Шумен са категорични, че запаси с вода в детските градини и учебните заведения има. От администрацията изразиха готовност да доставят вода, ако ремонтът се забави повече от планираните 36 часа.
Местното ВиК-дружество ще отстранява аварии на три шахти, с обща загуба на вода от 200 литра в секунда. Ремонтните екипи се надяват водоподаването да бъде възстановено в събота.

Кризата в Шумен коментира депутатът от БСП Иван Иванов. Той бе категоричен, че всичко това е в резултат на некадърното управление на ВиК-Шумен, което е под шапката на Министерството на регионалното развитие. По думите му ВиК Шумен е фалирало и трудно успява да си поддържа системата, сметките са за запорирани от Енерго-Про. За съжаление Шумен е следващият град след Перник във водна криза. Шуменци ще останат най-малко четири дни без вода. Не се знае кога ще бъде завършено отстраняването на тежки аварии по централния водопровод, идващ от яз.“Тича“, който дори не е за питейна вода, а за поливна, коментира още депутатът.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране