11.03.2015 | 16:53
Шуробаджанащина! Съпругът на шефката на кабинета на Кунева оглави КЗП
Ръководни кадри на СДС станаха членове на комисията в нарушение на закона

Министерският съвет одобри Димитър Маргаритов Йотов за председател на Комисията за защита на потребителите (КЗП), а Константин Арабаджиев и Константин Райков бяха израни за нейни членове.

Новият състав на КЗП бе утвърден без конкурс, въпреки настоятелните увещания на управляващите и по-специално на Реформаторския блок, че кадровият подбор вече ще става по такъв начин.

Димитър Маргаритов Йотов е съпруг на Мария Карабельова – Маргаритова, която е началник на политическия кабинет на вицепремиера и лидер на ДБГ Меглена Кунева и бивш парламентарен секретар на вицепремиера и министър на образованието в Тройната коалиция Даниел Вълчев.

Двамата новоизбрани членове на КЗП пък са от ръководството на СДС, чийто лидер е министърът на икономиката Божидар Лукарски. Именно Лукарски е вносител на предложението в МС за новия състав на Комисията за защита на потребителите.

Новите назначения стават без да е проведен конкурс. След скандала със смяната на шефа на фонда за гарантиране на влоговете в банките, вицепремиерът Кунева посочи, че трябва да има правила, по които да се излъчват кандидатурите за различни постове. Към момента такива обаче публично не са оповестени. Въпреки това бе проведен конкурс за председател на Държавната агенция за българите в чужбина (ДАБЧ), след медийния шум, който се вдигна миналата есен, когато бившият съпартиец на Кунева и приятелка на министъра Божидар Лукарски – Ива Йорданова, бе принудена да подаде оставка след недоволство на българи по света от нейното назначаване.

В случая с КЗП обаче има друг по-сериозен проблем и той е, че двамата членове – Арабаджиев и Райков – са назначени в нарушение на Закона за защита на потребителите.

Икономистът Константин Арабаджиев е член на Националния съвет на СДС, а юристът Константин Райков – на Националния изпълнителен съвет на СДС.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране