01.07.2019 | 0:01
Швейцария е отказала да запорира имущество на Цветан Василев
Антикорупционната комисия харчи десетки хиляди само за "канцеларски услуги" по случая "КТБ"

Над 20 хил. лв. е платила антикорупционната комисия за принтиране и за преводи в производството по конфискация срещу бившия банкер Цветан Василев. Това стана ясно от данните, предоставени на „Сега“ едва след като вестникът спечели дело срещу КПКОНПИ за достъп до информация.

От отговорите на КПКОНПИ се разбира още, че на първа инстанция съдът в Швейцария е наложил обезпечителни мерки върху имущество на Василев там, но втората инстанция е отменила това решение. Разноските по съдебното производство в Швейцария са 12 800 франка, което е 22 510 лв., изчисляват от комисията. От отговорите им става ясно, че няма други държави, където са водили дела за блокиране на имущество на Василев.

През 2015 г. бяха наложени запори и възбрани върху имущество на банкера и семейството му – дружествени дялове в 11 фирми; акции в други 7, пари по 20 банкови сметки, 4 коли, 288 картини, 16 имота в София, 5 имота в Банско, два в Созопол и по един във Варна и Царево. От комисията тогава се похвалиха, че за първи път е наложен и запор на имот в Швейцария, както и на четири сметки в швейцарски банки. След това обаче скриха, че втората инстанция в Швейцария е отменила запорите.

Пламен Георгиев обяви, че искът е придружен от 28 000 страници с доказателства и всички материали по него тежат близо 6 т. „Наехме специален транспорт, печатница, а в пренасянето участваха служителите на съдебната охрана, дори пробиването на дупките в хартията беше тежък процес“, обясни той. Първоначално Георгиев отказа информацията с абсурдните мотиви, че това е служебна и търговска тайна. Две съдебни инстанции обаче разбиха аргументите му на пух и прах. Решението за предоставяне на данните е с дата 19 юни, но бе получено по имейл на 24 юни едва след публикацията, че комисията не изпълнява съдебното решение.

Само принтирането на документите е струвало на данъкоплатците 13 500 лв., сочи разбивката. За преводите от гръцки, английски, френски и руски са платени 6516 лв. Разходите за пратки до Швейцария и Гърция са 2241 лв.

5 коментара

  1. Додо каза:

    Е това защо? Нали този престъпни трябва да върне окраденото. Как ще стане без запори?

  2. Самара каза:

    Съд до дупка и затвор за Цветан Василев и семейството му, който съсипаха животите на хиляди вложители в пирамидата КТБ.

  3. Атанас каза:

    Василев има да връща милиарди, все пак цялата държава му плащаме далаверите вече 5 години.

  4. Иван каза:

    И този мошеник Цветан Василев се измъкна от родното правосъдие!

  5. Златко каза:

    ЗАТВОР за Цветан Василев!!!

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране