02.10.2019 | 23:09
Сидеров пак спретна предизборен психоцирк
ЦИК ще глоби лидера на "Атака" с до 5000 лева за нарушаване на Изборния кодекс

За пореден път лидерът на „Атака“ Волен Сидеров направи предизборен провокативен номер. Сега Сидеров е кандидат за кмет на София. Този път мястото на действието за изтъркания му репертоар стана предаването „Референдум“ на БНТ, откъдето депутатът на 40-ата минута бе позорно изгонен във вторник вечер от охраната, но преди това в ефир отправи множество обидни реплики и квалификации.

Въпреки че изстъпленията на Сидеров бяха неохотно порицани от ГЕРБ и окачествени като „позорни“, „грозни“ и „низки“, от партията не виждат причина и нужда да преразгледат коалиционното споразумение и махането на представителите на „Атака“ от властта. Министри коментираха“ че няма нужда от нови трусове в държавата.

Доминираните от управляващите медиен регулатор (СЕМ) и избирателната комисия (ЦИК) си прехвърлиха отговорността дали и как Сидеров да бъде наказан. СЕМ изрази тревога от случая и препрати записа от „Референдум“ към ЦИК. Говорителят на комисията Александър Андреев каза пред „Сега“, че ще вземат отношение, когато се запознаят „детайлно“ със записа, въпреки че предаването беше излъчено на живо, а кадри от него се завъртяха из интернет веднага. Странна беше реакцията на ръководството на БНТ, което първоначално го качи на страницата си, но впоследствие го свали и излезе с декларация за намесата на държавните регулатори, които да отрежат „Атака“ и Сидеров от предизборни участия в държавната медия.

Освен че поиска атакистите да нямат повече платени или безплатни участия в БНТ, генералният й директор Емил Кошлуков съобщи в сряда, че епизодът няма да бъде качен на сайта на телевизията. Кошлуков дори разпоредил  Сидеров повече да не бъде канен, поне до края на кампанията. Генералният директор има предишни професионални отношения с телевизията на „Атака“ – „Алфа“. През 2017 г.  на конкурса за шеф на БНТ Кошлуков представи бележка, че е бил 1 г. програмен директор на „Алфа“, за да му послужи като доказателство за стаж на ръководна позиция. Тогава мнозинството в СЕМ гласува срещу кандидатурата му заради партийната му обвързаност и избраният Константин Каменаров го назначи за програмен директор на БНТ. След като Кошлуков стана генерален директор това лято, стажът му в тв „Алфа“ изчезна от официалната му биография.

В сряда Кошлуков декларира, че застава зад водещата на „Референдум“ Добрина Чешмеджиева и зад всяко едно от действията й. Във вторник вечерта след многократните й призиви към Сидеров да спре с провокациите към опонентите си, в студиото влязоха двама жандармеристи. Жандармерията охранява БНТ. Прякото предаване бе спряно, а когато бе възобновено, Сидеров не беше вече в студиото.

Вторнишкото издание на „Референдум“ бе посветено на местните избори. Сидеров участва с представители на ГЕРБ, БСП, ДПС, „Воля“ и НФСБ. От самото начало той започна да атакува Юлиан Ангелов от ВМРО и това продължи повече от половин час. Лидерът на „Атака“ няколко пъти нарече кандидата на ВМРО за кмет на София Ангел Джамбазки  „гей, който трябва да оглави гей парада“, както и че ДПС управлява държавата чрез ВМРО. Преди 10 години Сидеров нахлу в редакцията на „168 часа“ заради материал, в който се твърдеше, че „Атака“ е креатура на ДПС.

Сидеров нападна и Халил Летифов от ДПС, че движението е направило Джамбазки евродепутат. „ДПС управлява държавата през ВМРО и лидера ѝ Красимир Каракачанов“, каза Сидеров, който в края на юли бе изключен от групата на „Обединени патриоти“ и е в конфликт с партньорите си от ВМРО и НФСБ.

На следващата сутрин в парламента Сидеров се обяви за жертва и че е цензуриран от БНТ. От думите му се разбра, че ще се консултира с юристи и най-вероятно ще съди телевизията, ако споразумението за предизборното отразяване бъде нарушено.

Централната избирателна комисия е получила три сигнала за поведението на лидера на „Атака“ и кандидат за кмет на София Волен Сидеров в предаването „Референдум“ по БНТ и е взела решение, че той е нарушил изборният кодекс, каза днес говорителят на ЦИК Александър Андреев, цитиран от БНТ.

Според членовете на комисията Сидеров е нарушил добрите нрави, честа и е засегнал на честта и достойнството на други кандидати. Предвидената от Изборния кодекс санкция е от 2500 до 5000 лева, а при повторно нарушение стига до 15 хил. лева.

Андреев каза, че преценката дали Сидеров и партия „Атака“ да бъдат канени в други предавания на националната телевизия е на БНТ. 

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране