04.11.2018 | 19:13
Сигнали за търговия с документи за българско гражданство в ДАБЧ имало още през 2014 г.
Кандидатстващи за българско гражданство давали адреса на ВМРО за кореспонденция

Двама зам.-министри на правосъдието са подали сигнали до прокуратурата още през 2014 г. за търговия с документи за българско гражданство, като още тогава прокуратурата е установила нередности.

Петко Петков обясни, че през същата година от Върховната административна прокуратура направили проверка.

След това направих всичко възможно да информираме и главния прокурор, и вицепремиера, в чийто ресор попадаше Държавната агенция за българите в чужбина, и Инспектората на МС. В крайна сметка нито един от тези сигнали не доведе до нещо съществено, защото схемата очевидно е продължила, каза пред БНР Петков, който е зам.-министър в служебното правителство на Георги Близнашки и във второто правителство на Бойко Борисов.

Според него тогава не е имало политическа воля разследването да бъде доведено до край.  Проверката през 2014 г. е показала, че чужденци са придобивали удостоверения за български произход, без да имат такъв.

Петков даде пример с чужденец от арабски произход. „С очите си съм виждал удостоверение на лице, което поне на снимката далеч не изглеждаше от български произход, а по-скоро от арабски“, каза той.

„По идея на закона, това удостоверение е достатъчно, за да получиш българско гражданство. Факт е обаче, че много удостоверения, към онзи момент, а вероятно и след това, са издавани не въз основа на писмени доказателства, каквито и да са, а единствено, да речем, въз основа на нотариално заверена декларация: „Аз съм от български произход“, което означава, че така се отваря вратата за много лица, които нямат право да получат българско гражданство по облекчен ред, да го направят“, подчерта Петков.

Той допълни, че няма доказателства за вземани подкупи, но корупцията остава единственото възможно обяснение.

Според него настоящата акция срещу ДАБЧ има различни мотиви от тези да се разкрие корупционна схема.

Петков изложи и част от констатираните нередности в доклада на ВКП от 2014 г.

В този доклад на ВКП, доколкото си спомням, а аз си спомням ясно, се отбелязваше, че множество кандидати за гражданство и предимно тези, които не разполагаха за документи за произхода си, бяха дали един и същи адрес за кореспонденция в България. И този адрес беше адресът на централата на ВМРО. Това иде да покаже, че тази партия да има интереси в гражданството, макар тя да не го отрича изобщо, заяви Петков.

„Ние направихме всичко, което можахме, сезирахме прокуратура, институции. Единствено Народното събрание направи временна парламентарна комисия, която да разследва защо българите зад граница имат спънки в придобиването на гражданство. И отбивахме атаки защо саботираме процесът на придобиване на гражданство. Не можем да накараме прокуратурата да разследва, ние можем само да я сезираме. Нямаше политическа воля тогава да се разследва тази схема“, каза още той.

„Ситуацията в управляващата коалиция, поне на мен като гражданин, ми изглежда такава, че трябва да се осигури балансьор между господата Волен Сидеров и Валери Симеонов и господин Каракачанов, който е част от „Обединените патриоти“, е най-възможния балансьор, а всички погледи в момента заради това разследване са насочени към него. Напълно е възможно чрез това разследване да не се търси разкриване на обективната истина, а да бъдат държани политическите фигури в някаква форма на зависимост“, коментира бившият зам.-министър.

Зам.-министърът на правосъдието в кабинета на Пламен Орешарски Илия Ангелов също обяви, че е подавал сигнали за нередности в ДАБЧ. Той обясни, че след като е оглавил Съвета по българско гражданство, е забелязал скока на укази, издадени за български граждани.

„През 2001 г. са издадени общо 940 указа, през 2009 г. стават 8911, 2010 г. – 14 828, 2011 г. – 18 319, 2012 г. – 17 000, и 2013 г. падат на 7701”, посочи Ангелов пред bTV, като допълни, че впечатление му е направила и непълната документация.

Той посочи същите наблюдения за нередности като Петков по отношение на представяните доказателства за български произход, което ставало с нотариално заверена декларация за българско самосъзнание.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране