02.01.2015 | 19:18
Симеон: Вече е ясно, че кризата преминава
Колкото повече тръби минават, толкова по-добре за икономиката, казва експремиерът

Бившият премиер Симеон Сакскобургготски сподели пред „Стандарт“ вижданията си по някои фундаментални за България и света въпроси. Запитан дали вижда положителните страни на ситуацията, в която се намираме, предвид това, че е известен с оптимизма си, Сакскобургготски отговари:

„Не знам защо ми приписват, че съм оптимист. Аз съм по-скоро реалист, но не съм черноглед. И вероятно това понякога се тълкува като оптимизъм. За много хора вече е ясно, че кризата преминава. Понякога е нужно човек да се погледне в огледалото, да запретне малко ръкавите и да действа“.

По думите му за да тръгне икономиката ни нагоре следва да се определят 2-3, максимум 4 приоритета или цели и оттам нататък да се действа. Другото е – по-малко държава и повече инициативност.  Относно съдбата на „Южен поток“ той смята, че колкото повече тръби минават през една страна, толкова е по-добре за икономиката и за ролята на държавата, през която минават.

За жалост, тук въпросът се политизира страшно много и се превърна в нещо твърде сложно. А икономиката не е толкова сложна – там има интереси и приоритети, най-вече национални интереси.

„Продължавам да мисля, че „Южен поток“ е нещо много интересно“, добави Сакскобургготски. А за отношенията на България със САЩ, ЕС и Русия бившият премиер е убеден, че трябва да гледаме по един съвсем прагматичен и делови начин.

Трябва да си гледаме нашите национални интереси, възползвайки се от възможностите, които имаме. Да загърбим една страна за сметка на друга – това са залитания. Много по-интересно е да видим кои са допирните точки от общ интерес.

Отношенията ни с Русия са безкрайно важни. Няма какво да се опитваме да променим географията – където сме си, ще си останем, докато това кълбо се върти.

Със САЩ естествено, че също имаме интереси по редица причини. А пък Европейският съюз – ние сме част от него.

За Новата година Симеон Сакскобургготски отправи пожелание: „Здраве. Пък може би и малко повече доброта. Има дефицит“.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране